Το περασμένο Σάββατο 3/4, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά το χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στον δήμο Υμηττού-Δάφνης όπου στήθηκε μία επικοινωνιακή φιέστα, παρουσιάζοντας το σχέδιο ανάπλασης του πρώην εργοστασίου. Η πρόταση της ανάπλασης πρόκειται μέχρι στιγμής για μία γενικόλογη παρουσίαση, με τα γνωστά video- προσομοίωσης, συνοδευόμενα από ωραία γραφικά και ειδυλλιακά φουτουριστικά αστικά τοπία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δε γνώριζε τίποτα και ενημερώθηκε μόλις 2 ημέρες πριν από την παρουσίαση του σχεδίου από τη δημοτική αρχή, η οποία φάνηκε να έχει και ελλειπή πληροφόρηση. Φαίνεται ότι το πρώτο μέλημα του δημάρχου Α. Μπινίσκου ήταν να ικανοποιήσει την αγωνία του και να μπει στο κάδρο του κυβερνητικού πανηγυριού αποζητώντας λίγη «γκλαμουράτη» προβολή. Αυτό από μόνο του αναδεικνύει πόσο παραγκωνισμένες είναι οι απόψεις των τοπικών κοινωνιών όταν πρόκειται να παρέμβει ριζικά η κεντρική διοίκηση σε μία περιοχή, είτε μέσω επενδύσεων, είτε μέσω αναπλάσεων και πόσο προσχηματικές είναι οι δημόσιες διαβουλεύσεις.
Χωρίς να υπάρχει στα χέρια μας ακόμα κάποια συγκεκριμένη τεχνική έκθεση, αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι ότι πρόκειται για την κατασκευή μίας «Υπουργειούπολης» (εγκατάσταση κυβερνητικών κτιρίων και στέγαση 9 Υπουργείων) μέσα στις γειτονιές του Υμηττού και της Δάφνης, καθώς και για τη διαμόρφωση κάποιας έκτασης σε κοινόχρηστους χώρους και πάρκο.
Η παράδοση του χώρου της ΠΥΡΚΑΛ στους πολίτες της περιοχής ως πάρκο, είναι ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας εδώ και δεκαετίες. Το κυβερνητικό σχέδιο βέβαια, δεν είναι ακριβώς αυτό που φαντάζονταν. Γιατί όπως και να ‘χει, άλλο πάρκο κι άλλο σύμπλεγμα Υπουργείων. Ή τέλος πάντων, δεν φανταζόταν κανείς ότι για να αποκτήσεις πάρκο, πρέπει να φορτωθείς στη γειτονιά σου και μια ντουζίνα Υπουργεία ή Καζίνο, ξενοδοχεία και ένα μάτσο περιφραγμένων «μπλοκ» πολυκατοικιών σε άλλες περιπτώσεις...
Ας γνωρίσουμε όμως εν συντομία τα χαρακτηριστικά του Υμηττού και της Δάφνης, για να κατανοήσουμε τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια εξέλιξη. Όσον αφορά τον μικρό πρώην δήμο Υμηττού, πρόκειται για μία προσφυγική γειτονιά που διατηρεί μία γραφικότητα την οποία οφείλει στην ουσία στο εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ. Αυτό συνέβη διότι για λόγους ασφαλείας, οι συντελεστές δόμησης του Υμηττού διατηρήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα να αποτελεί στην ουσία (οικιστικά και κοινωνικά) ένα χωριό στην καρδιά της πόλης. Άρα αν κάτι οφείλει η γειτονιά στην ΠΥΡΚΑΛ είναι ότι από «σπόντα» την προστάτευσε από την «αγία» ανάπτυξη και τους κατασκευαστές που έχουν «πνίξει» το σύνολο των ελληνικών πόλεων και όχι μόνο.
Από την άλλη, η πρόσφατα ενοποιημένη αυτοδιοικητικά με τον Υμηττό Δάφνη, είναι μία πυκνοκατοικημένη και ταλαιπωρημένη περιοχή, με ελάχιστους ελεύθερους χώρους πρασίνου, με 2 κεντρικές λεωφόρους να τη διασχίζουν εγκάρσια και με έναν κεντρικό σταθμό μετρό, ο οποίος έχει συμβάλει στον κυκλοφοριακό φορτίο. Με το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, η δημιουργία πάρκων είναι επιτακτική ανάγκη.
Οι κίνδυνοι
Θα προσπαθήσουμε να περιοριστούμε σε πιο κατανοητές και «χειροπιαστές» πτυχές και δε θα αναφερθούμε στην αλλοίωση του χαρακτήρα του Υμηττού, την οποία θα μπορούσαν να αντιληφθούν μόνο εκείνοι που κατοικούν εκεί ή έχουν επαφή με την περιοχή.
Το πρώτο και κυριότερο που μπορούμε να παρατηρήσουμε είναι η έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης, καθώς μία τέτοια ανάπτυξη θα δημιουργήσει μεγάλες κυκλοφοριακές ροές που θα είναι δύσκολο να εξυπηρετήσει το οδικό δίκτυο των γειτονιών που περιβάλλουν τις κατασκευές.
Το δεύτερο είναι οι συντελεστές δόμησης. Παρόλο που στο πλάνο που παρουσιάστηκε, αποτέλεσε κυβερνητική υπόσχεση να μην αυξηθούν οι συντελεστές δόμησης, γεγονός το οποίο θα ήταν καταστροφικό για την ποιότητα ζωής του δήμου, κρατάμε τις επιφυλάξεις μας. Πόσο μπορείς να εμπιστευτείς τους ίδιους ανθρώπους που προώθησαν τα τερατουργήματα του Ελληνικού, παραχώρησαν τις παραλίες σε ιδιώτες, βουνά και δάση σε «επενδυτές» του τομέα της Ενέργειας και των Κατασκευών;
Άλλωστε η ξαφνική βιασύνη και αυτής της περίπτωσης, μαρτυράει άλλη μία «αρπαχτή- δωράκι» στους γνωστούς-αγνώστους μεγαλοκαρχαρίες - κατασκευαστές που μας έχουν εθνικά ευεργετήσει...
Πηγή: ypsilitasi.wixsite.com
0 Σχόλια