Ανακοίνωση Αντιδημάρχου Τεχνικών έργων δήμου Δάφνης-Υμηττού και μέλους της διοίκησης του Δήμου Δάφνης-Υμηττού κου Δημήτρη Γιαννακούρα σχετικά με το έργο της μετεγκατάστασης της ΠΥΡΚΑΛ(Ανάπλαση της περιοχής και δημιουργία Κυβερνητικού πάρκου 9 υπουργείων, 4 Ανεξάρτητων αρχών και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης).
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ανακοίνωσης:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΛ
Το Σάββατο, 3 Απριλίου, ανακοινώθηκε το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπλαση του χώρου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (πρώην ΠΥΡΚΑΛ). Σε αυτό προβλέπεται αφενός μεν η απόδοση 120 στρεμμάτων, επί συνόλου 155, προς δημόσια χρήση και αναψυχή, αφετέρου η εγκατάσταση 9 υπουργείων στον υπόλοιπο χώρο.
Η διεκδίκηση της έκτασης του εργοστασίου από την τοπική κοινωνία και η απόδοσή της προς δημόσια χρήση, χρονολογείται από την δεκαετία του ’70. Ήταν τότε που ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Υμηττού ξεκίνησε μία έρευνα προσπαθώντας να ανιχνεύσει τα προβλήματα που δημιουργούσε η λειτουργία ενός εργοστασίου πολεμικής βιομηχανίας μέσα στον ιστό της πόλης αλλά και να δώσει σάρκα και οστά στην επιθυμία των πολιτών. Τότε ακριβώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά το αίτημα «Η ΠΥΡΚΑΛ να γίνει πάρκο». Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, ο χρόνος πέρασε και το αίτημα των κατοίκων άλλοτε έβγαινε έντονα στην επιφάνεια και άλλοτε παρέμενε ως ένα απλό σύνθημα.
Το σχέδιο της κυβέρνησης προφανώς δεν συνιστά ιδανική λύση και δεν ανταποκρίνεται στο αίτημα της πλήρης μετατροπής του χώρου σε πάρκο. Προφανώς και εμπεριέχει αρνητικά αλλά και θετικά στοιχεία. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο συνδυασμός «Δάφνη Υμηττός Μαζί», του οποίου ηγούμαι, έχουμε θέσει ως προτεραιότητά μας την επίλυση των προβλημάτων του Δήμου μας, έξω και πέρα από διαφόρων ειδών σκοπιμότητες. Διακηρυγμένη πρόθεσή μας είναι η προσέγγιση αυτών των προβλημάτων μακριά από μία στείρα αντιπολιτευτική λογική, αλλά και μακριά από μία τυφλή αποδοχή των όσων προτείνονται για εμάς. Η μηδενιστική προσέγγιση των προβλημάτων δε συνιστά για εμάς πολιτική επιλογή. Με βάση την διπλή αυτή δέσμευση, οφείλουμε να προσεγγίσουμε και το σχέδιο της κυβέρνησης.
Είναι αλήθεια ότι αιφνιδιαστήκαμε. Επειδή το συγκεκριμένο, μεγάλου μεγέθους, σχέδιο ανάπλασης αφορά άμεσα τις ζωές μας, περιμέναμε οι όποιοι σχεδιασμοί να λάβουν υπ’ όψιν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων που την εκπροσωπούν. Έχοντας ασχοληθεί επισταμένως με το συγκεκριμένο πρόβλημα, πιστεύουμε ότι, ως φορείς μιας συμπυκνωμένης πείρας, η γνώση και οι προτάσεις μας θα ήταν χρήσιμες στον όποιο σχεδιασμό. Ένα δεύτερο στο οποίο αξίζει να σταθούμε είναι η πρόθεση για μετεγκατάσταση στην περιοχή 9 Υπουργείων. Ένα γεγονός, το οποίο όπως και να το προσεγγίσει κάποιος, συνιστά μια επιβάρυνση (πληθυσμιακή και συγκοινωνιακή) της περιοχής. Δεν γνωρίζουμε δυστυχώς το μέγεθος αυτής της επιβάρυνσης ούτε όμως και τα μέτρα τα οποία προβλέπονται να ληφθούν για την αντιμετώπισή της.
Από την άλλη στο σχέδιο της κυβέρνησης εμπεριέχονται και θετικές προτάσεις. Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν 80 στρέμματα της έκτασης προορίζονται για την δημιουργία πάρκου ενώ άλλα 40 θα αποδοθούν προς δημόσια χρήση (πεζόδρομοι, ποδηλατόδρομοι κλπ). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το σύνολο της έκτασης είναι 155 περίπου στρέμματα, η απόδοση του 80% της εκτάσεως αυτής προς χρήση από την τοπική κοινωνία είναι σίγουρα κάτι θετικό. Η δημιουργία ενός εκτεταμένου πάρκου και η συμπληρωματική απόδοση ενός σημαντικού μέρους προς χρήση από τους πολίτες, μαζί με τα άλση του Άρη Αλεξάνδρου και του Πέτρου και Παύλου, αναμφίβολα θα αναβαθμίσουν την περιοχή όσο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και θα μεγεθύνει το οικολογικό αποτύπωμα του Δήμου μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικονομική ευθύνη για την ανάπλαση και συντήρηση του όλου έργου, ανήκει στο κράτος και δεν θα την αναλάβει ο Δήμος. Είναι αλήθεια ότι την τελευταία δεκαετία η χώρα μας έχει περάσει από τις Συμπληγάδες της οικονομικής ύφεσης. Αυτή έχει επιπτώσεις και στα κονδύλια που διαχειρίζονται οι Δημοτικές Αρχές, από κοντά και η δική μας. Με αυτό το δεδομένο είναι αμφίβολη η ικανότητα συντήρησης ενός τόσο μεγάλου έργου από έναν Δήμο με αρκετά μειωμένα έσοδα. Το τελευταίο στο οποίο θα θέλαμε να γίνουμε μάρτυρες είναι μία κατάσταση ανάλογη του Πάρκου Τρίτση. Το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε έναν φιλόδοξο σχεδιασμό για εκείνη την περιοχή. Δυστυχώς ή έλλειψη των αναγκαίων πόρων για αυτή τη συντήρηση το έχει οδηγήσει, τα τελευταία χρόνια, σε μια υποβάθμιση και απαξίωση. Τέλος στα θετικά συγκαταλέγονται τόσο η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων όσο και η διατήρηση 24 κτιρίων, εσωτερικά της έκτασης, με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και ιστορική αξία.
Στεκόμενοι λοιπόν με ευθύνη απέναντι στον σχεδιασμό που ανακοινώθηκε, δεν θα μπούμε στον πειρασμό να υιοθετήσουμε μεγαλεπήβολα συνθήματα και απόλυτη στάση. Για μας βασική είναι η προσέγγιση μιας ρεαλιστικής λύσης η οποία, σε βάθος χρόνου, δεν θα υποβαθμίσει τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.
Με όλα τα ανωτέρω, εγώ και ο συνδυασμός «Δάφνη Υμηττός Μαζί» καταγράψαμε τα θετικά και τα αρνητικά του σχεδιασμού που ανακοινώθηκε. Επιθυμούμε να αποτελέσουμε ζωντανό τμήμα της υλοποίησής του μιας και πρόκειται για ένα έργο που μας αφορά άμεσα. Στεκόμαστε κριτικά απέναντι σε αυτόν τον σχεδιασμό και θα παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξή του. Πιστεύω ότι η πρόθεση της κυβέρνησης θα λάβει σοβαρά υπόψη το προβληματισμό και τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας.
Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΔΑΦΝΗ – ΥΜΗΤΤΟΣ ΜΑΖΙ"
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΡΑΣ
0 Σχόλια