Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ ΕΑΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ και απάντηση της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΕΑΣ ΥΜΗΤΤΟΥ

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΑΚΕ ΕΑΣ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Άμυνας κατέθεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα «εύλογα ερωτήματα από τα αναφερόμενα από τον Εποπτεύοντα Υπουργό και τη Διοίκηση της Εταιρείας (ΕΑΣ) στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας».

Τα «εύλογα ερωτήματα», όμως, γεννώνται από το ίδιο το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ερώτησης και την προσπάθεια να εμφανιστεί  το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ως να μην κυβέρνησε ποτέ, ως να μην ανέλαβε ποτέ τις τύχες της αμυντικής βιομηχανίας, ως να μην ευθύνεται για την ολέθρια πολιτική των διοικήσεων Χρηστίδη – Βασιλείου – Ροΐδη, ως να μην υπήρξε το καταστροφικό για τα ΕΑΣ πενταετές πέρασμά τους.

Είναι «εύλογο» το ερώτημα, προς τί το όψιμο ενδιαφέρον τους μετά την πενταετή εγκατάλειψη και αδιαφορία της διακυβέρνησής τους για τα ΕΑΣ;

Είναι «εύλογο» το ερώτημα, πότε θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη συρρίκνωση που προκάλεσαν με το κλείσιμο του εργοστασίου της Ελευσίνας και την απώλεια πολύτιμης τεχνογνωσίας για εξαρτήματα τα οποία σήμερα η Εταιρεία αναγκάζεται είτε να προμηθεύεται πανάκριβα, είτε αδυνατεί να προμηθευτεί με συνέπεια την απώλεια παραγγελιών;
 
Είναι «εύλογο» το ερώτημα, πότε θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ξεπούλημα της περιουσίας της Εταιρείας χωρίς νόμιμες διαγωνιστικές διαδικασίες με αποτέλεσμα να χαθούν εκατομμύρια ευρώ, θέσεις εργασίας και παραγωγικές δραστηριότητες;

Είναι «εύλογο» το ερώτημα, ποιο ήταν το δικό τους επιχειρησιακό/στρατηγικό σχέδιο για τα ΕΑΣ;

Είναι «εύλογο» το ερώτημα, γιατί δεν δόθηκε από το ΥΠΕΘΑ ούτε μία (1) παραγγελία επί των ημερών τους στα ΕΑΣ;

Είναι «εύλογο» το ερώτημα, ποιες ενέργειες έκαναν για να εμποδίσουν τη φυγή του εξειδικευμένου προσωπικού και τις μετατάξεις;

Είναι «εύλογο» το ερώτημα,  τι έπραξαν για να αναπτύξουν τα ΕΑΣ, τι έπραξαν για τους εργαζόμενους, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, την υπογραφή ΣΣΕ;
 
Είναι «εύλογο» το ερώτημα, γνωρίζουν σε τι κατάσταση παρέλαβε η σημερινή Διοίκηση την Εταιρεία και πόσα χρήματα βρήκε στο ταμεία;

Είναι «εύλογο» το ερώτημα, γνωρίζουν πως όταν ανέλαβε η σημερινή Διοίκηση, τα ΕΑΣ είχαν κυριολεκτικά αποψιλωθεί από εξειδικευμένο προσωπικό ενώ δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για την πληρωμή της μισθοδοσίας του εναπομείναντος εργατικού δυναμικού;

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Χωρίς αμφιβολία, η κατάσταση δεν είναι όπως θα θέλαμε σήμερα για την Εταιρεία. Τα χρονίζοντα προβλήματα σε συνδυασμό με τις καταστροφικές επιλογές της πενταετίας ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσαν μία εξαιρετικά δυσμενή εταιρική πραγματικότητα, ένα  δυσχερές περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η σημερινή διοίκηση.

Η ανυπαρξία παραγγελιών είναι τροχοπέδη στις προσπάθειες της Διοίκησης για επιχειρησιακό και στρατηγικό σχεδιασμό. Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας είναι τεράστιες δεδομένου ότι οι ανάγκες υπάρχουν και είναι αδιανόητο να μην γίνονται αναθέσεις.

Η αφαίμαξη των ανθρώπινων πόρων και η δραματική έλλειψη επιστημονικού προσωπικού είναι σήμερα ένα εκρηκτικό πρόβλημα που μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ωρολογιακή βόμβα για τη λειτουργία της εταιρείας.

Η χαμένη τεχνογνωσία που δημιουργεί τεράστια εξάρτηση στο σύστημα προμηθειών πρώτων υλών της Εταιρείας, με ότι αυτό συνεπάγεται, πρέπει να ανακτηθεί και οι προσπάθειες της Διοίκησης απαιτείται να ενταθούν για την επίτευξη αυτού του στόχου.
 
Η κυβέρνηση οφείλει να πειστεί ότι η ΣΣΕ που υπογράφηκε μετά από μια χρονοβόρα διαδικασία διαλόγου μεταξύ Διοίκησης και Σωματείων επιβάλλεται να εγκριθεί και να εφαρμοστεί στο σύνολο της ως αναγκαία προϋπόθεση εξασφάλισης εργασιακής ειρήνης. Αντίστοιχα και η νομοθετική κατοχύρωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Η αναγγελία της μετεγκατάστασης των δραστηριοτήτων του Υμηττού στο Λαύριο συνιστούν ένα τιτάνιο έργο που είναι επιτακτικά αναγκαίο να αντιμετωπιστεί ως μια ευκαιρία αναδιάταξης, αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης των ΕΑΣ.  

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,

Θεωρούμε ότι τα ΕΑΣ δεν μπορεί και δεν πρέπει να εντάσσονται σε πεδία «επίλυσης» μικροκομματικών διαφορών και σκοπιμοτήτων, αλλά να παραμένουν μακριά από απρόσφορες αντιπαραθέσεις. Η Εταιρεία επιβάλλεται να βρεθεί στον πυρήνα μιας αναγκαίας εθνικής στρατηγικής για την ανόρθωση και ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Χώρας μας.
 
Εξάλλου, όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν μοιράζονται διαχρονικά την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση.  Καλό, λοιπόν, είναι να αποφεύγονται ερωτήσεις υποκριτικού ενδιαφέροντος που εκπορεύονται από τις αντιπολιτευτικές ανάγκες κύκλων εντός και εκτός της Εταιρείας.

Η Διοίκηση οφείλει να επικεντρώνεται στους στόχους της και κάποιοι ας εγκαταλείψουν επιτέλους τις προσωπικές στρατηγικές αφού το μόνο που «προσφέρουν» είναι να βλάπτουν τη λειτουργία της Εταιρείας.

Είναι ξεκάθαρα απαράδεκτο και λυπηρό να καταγράφονται φαινόμενα όπως αυτό στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο, με τον Πρόεδρο της Εταιρείας να καταψηφίζει ως θλιβερή μειοψηφία, απομονωμένος από τα υπόλοιπα μέλη, την εισήγηση για την προμήθεια πρώτων υλών που είναι αναγκαίες για την επανεκκίνηση της Καλυκοποιείας.

Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο μετά τη χρηματοδότηση -των 13,39 εκ. €- για αγορά πρώτων υλών που πέτυχε η Εταιρεία και όταν Εκτελεστική Διοίκηση, Γενικοί Διευθυντές και Στελέχη καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες προκειμένου να υλοποιηθούν παραγγελίες οι οποίες εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια, οι προσπάθειες αυτές να σαμποτάρονται μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας. Ανεξάρτητα από τις όποιες προθέσεις και για τους λόγους που γίνονται, ουσιαστικά πρόκειται περί σαμποταρίσματος.

Δηλώσεις επίσης σαν αυτές που έγιναν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας από τον Πρόεδρο της Εταιρείας, για τους λόγους των καθυστερήσεων στις παραδόσεις προϊόντων, ούτε απηχούν την πραγματικότητα, ούτε μας βρίσκουν σύμφωνους. Οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού (για την κάλυψη άλλωστε αναγκών προσωπικού έχει εμφανιστεί επανειλημμένα αντίθετος ο Πρόεδρος), αλλά κυρίως σε πολιτικές προηγούμενων Διοικήσεων και στην κακοδιαχείριση.
 
Ατυχής (τουλάχιστον) και η αναφορά του Προέδρου για έλλειψη χρηματοδότησης πρώτων υλών, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι η πρόσφατη χρηματοδότηση των 13,39 εκ. € δόθηκε αποκλειστικά για αγορά πρώτων υλών. Γνωρίζει επίσης ότι η Εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση μέσω αύξησης ΜΚ 6,7 εκ. € και πρόσφατα αποφασίστηκε χρηματοδότηση 18 εκ. € για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Καιρός είναι λοιπόν να περιοριστεί στο ρόλο του Προέδρου Δ.Σ. της εταιρείας και να μην παρακωλύει το έργο της Εκτελεστικής Διοίκησης.

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,
 
Στη σημερινή πραγματικότητα της Εταιρείας, είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ να υπάρχει και να ακούγεται ισχυρή η φωνή των εργαζομένων.
 
Μια φωνή υπεύθυνη, σοβαρή χωρίς αγκυλώσεις που να αφορά και να εκφράζει το σύνολο των εργαζομένων, να τους ενώνει και όχι να τους διασπά.

Δυστυχώς, η εικόνα μιας συγκυριακής συνδικαλιστικής πλειοψηφίας «γαντζωμένης» κυριολεκτικά στις όποιες καρέκλες, δεν συμβάλλει στην ενίσχυση και ισχυροποίηση της εκπροσώπησης που επιβάλλεται να έχουμε σήμερα ενόψει των αναμενόμενων εξελίξεων.
 
Επιτέλους, πρέπει να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη των εργαζομένων στα συνδικαλιστικά όργανα και αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό μόνο με τη διενέργεια εκλογών για την ανάδειξη νέων μελών Διοίκησης του Σωματείου καθώς και εκπροσώπου των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας.

Οι θητείες των οργάνων έχουν λήξει προ πολλού…

Είναι αντιδεοντολογικό, αντικαταστατικό, προκλητικό και παράλογο, μια περιστασιακή – συγκυριακή πλειοψηφία να αρνείται τη διενέργεια αρχαιρεσιών!

Ας σταματήσει, έστω εδώ, ο κατήφορος, η υποτίμηση της νοημοσύνης των εργαζομένων και η απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών του Συνδικάτου.    

Με Αγωνιστικούς Χαιρετισμούς
ΔΑΚΕ ΕΑΣ Υμηττού


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΕΑΣ 

Δεν φανταζόμασταν πως σαν κομματική οργάνωση θα είμασταν αναγκασμένοι να απαντήσουμε σε συνδικαλιστική παράταξη. Ας είναι. Δυστυχώς θέλει η ΔΑΚΕ να κρυφτεί και το «χούι» δεν την αφήνει. Ούτε εμείς θα την αφήσουμε αναπάντητη την τουλάχιστον ανόητη, ανιστόρητη και παραπλανητική ανακοίνωσή της. Αλλά «ας μην ξυνόταν στην γκλίτσα του τσοπάνη».

Πάμε λοιπόν

Σαν άλλος Πάγκαλος του όλοι μαζί τα φάγαμε τολμά χυδαία να θεωρεί συνυπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ με τα 4 χρόνια διακυβέρνησης εν μέσω μνημονίου με τις δεκαετίες διακυβέρνησης των δικών της πολιτικών, ποια; Η ΔΑΚΕ!

Τολμά να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένοντας για το ζήτημα του οικοπέδου της Ελευσίνας – αλήθεια γιατί δεν ζητά την αντιστροφή της πώλησης και την επιστροφή του οικοπέδου; Να πάμε μαζί να το ζητήσουμε πίσω από τον Λάτση! – αποσιωπώντας πως οι συμβάσεις της διοίκησης Χρηστίδη κρατούν ζωντανή την εταιρεία και πως η Μάντρα είναι ανοιχτή ενώ κάποιοι την ήθελαν να έχει κλείσει.

«Ξεχνάει» πως οι ΣΣΕ καταργήθηκαν το 2012 και ο ΣΥΡΙΖΑ τις επανάφερε το 2017 δίνοντας ότι δεσμεύθηκαν

«Ξεχνάει» το σχέδιο αναδιάρθρωσης του 2013 που έκλεισε τον Πολιτικό τομέα, την Κύμη, την ΜΒΗ και ήθελε να κλείσει Μάνδρα και Ελευσίνα

«Ξεχνάει» πως το 2017 για πρώτη φορά με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε επιχειρησιακό σχέδιο μέσα από την εταιρεία που δεν πλήρωσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για την «δουλειά»

«Ξεχνάει» πως το ανθυγιεινό κόπηκε το 2012 και πως οι Διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ το επανάφεραν.

«Ξεχνάει» την αποψίλωση του προσωπικού το 2013 – 2014 που οδήγησε στις συμβάσεις βιομηχανικής συνεργασίας

«Ξεχνάει» πως οι προσλήψεις των δανεικών στις βιομηχανικές συνεργασίες έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ με μοναδικό κριτήριο την προϋπηρεσία τους και χωρίς «πελατειακές» συνεννοήσεις αφού είχαν πρωτοπροσληφθεί από το 2005

«Ξεχνάει» πως τον αντεργατικό νόμο που καταργεί, πάλι, τις ΣΣΕ, την αμοιβή της υπερωριακής εργασίας, το οκτάωρο και μας γυρίζει πίσω όλους τους εργαζόμενους πολλές δεκαετίες τον φέρνει και θα τον ψηφήσει η κυβέρνηση Σας

Όπως λοιπόν δεν τα φάγαμε όλοι μαζί έτσι δεν έχουμε και τις ίδιες ευθύνες για την κατάντια της εταιρείας. Κομμένο το παραμύθι

Για τη φυγή των εργαζομένων ας δουν κι ας μετρήσουν πόσοι έχουν φύγει τρέχοντας τα τελευταία δυο χρόνια και πως τα στελέχη της διαφημίζουν τις μετατάξεις από τα κοινωνικά δίκτυα.

Για το τι παρέλαβε η σημερινή διοίκηση μιλούν οι ισολογισμοί και οι αποσβέσεις που έγιναν εφικτές από τη χρηστή διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ. Και χρήματα άφησε και συμβάσεις. Εσείς τι κάνετε; Τρώτε από τα τα 37 δις ευρώ που σας άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ;

Α, και πουλάτε παραμύθια για την μετεγκατάσταση του Υμηττού. Το μόνο που σας νοιάζει είναι να παραπλανάτε τους εργαζόμενους – παρεμπιπτόντως με ποιον έκανε βόλτες η (Τσι)Μενδώνη στο ΣΕΥ και ποια συμφέροντα εκπροσωπεί; Γιατί αν σας ένοιαζε κάτι άλλο θα ζητούσατε να μάθετε σε ποιο σχέδιο για την Αμυντική Βιομηχανία της Πατρίδας μας εντάσσεται η μετεγκατάσταση του Υμηττού και με ποια μελέτη θα γίνει. Αλλά δεν σας νοιάζει αυτό.

Και ας πάμε και στο τελευταίο, στον Πρόεδρο της εταιρείας.

Αν δεν σας κάνει αλλάξτε τον, μην δουλεύετε όμως τον κόσμο πως αυτός είναι το πρόβλημα της εταιρείας και τροχοπέδη της διοίκησης. Αν δεν τα «βρίσκετε» μαζί του μην το κάνετε και θέμα. Εσείς τον διαλέξατε. Δικός σας είναι. Σαρξ εκ της σαρκός σας.

Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΑΣ δεν κάνει μικροπολιτική μέσα στην εταιρεία. Η ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ ΕΑΣ είναι πάντα εδώ για να στηρίξει κάθε τεκμηριωμένη επιλογή για το καλό της εταιρείας και παρακολουθεί κάθε μέρα όσα συμβαίνουν σε αυτή.

ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ΕΑΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια