Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Λαϊκή συσπείρωση Δάφνης-Υμηττού για το Θέατρο Βράχων


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ 12-5-2021

ΜΕ ΘΕΜΑ: "Ενημέρωση και συζήτηση για την εξέλιξη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Θεάτρων Βράχων."

Τοποθέτηση της Ναυσικά Τόλια.

Ήταν αρχές της δεκαετίας του 1980, 40 χρόνια πριν, όταν οι κομμουνιστές Δήμαρχοι των τριών υποβαθμισμένων τότε περιοχών της Αθήνας Δημήτρης Νικολαΐδης στο Βύρωνα, Παξιμαδάς στην Πετρούπολη, Λογοθέτης στην Νίκαια μαζί με το λαό των περιοχών τους απέδιδαν στον λαό των περιοχών τους τα νταμάρια που οι κυβερνήσεις τα προόριζαν για χωματερές και νεκροτομεία.

Και παρά το ότι οι υποδομές απουσίαζαν, οι δήμαρχοι πάσχιζαν πρωτίστως για το νερό, τη συγκοινωνία, τις αποχετεύσεις, το φως, τα σχολεία, ο πολιτισμός και αθλητισμός δεν ήταν στην άκρη του μυαλού τους. Και αυτό γιατί αντιλαμβάνονταν τον αθλητισμό και πολιτισμό όχι σαν εμπόρευμα αλλά Κοινωνικό Δικαίωμα των κατοίκων.

Τα νταμάρια μετά από κινητοποιήσεις και καταλήψεις των κατοίκων ακόμα και φυλακίσεις των δημάρχων έγιναν γήπεδα, θέατρα, χώροι αναψυχής.

Σήμερα οι χώροι αυτοί με τα αθλητικά και πολιτιστικά τους δρώμενα δίνουν παλμό στις περιοχές με πλήθος σημαντικών συναυλιών, εκδηλώσεων, θεατρικών παραστάσεων, αθλητικών διοργανώσεων. Έφεραν τον πολιτισμό κοντά στο πλατύ κοινό, στους ανθρώπους του μόχθου. Προσφέρουν ανάσα στους κατοίκους για άθληση, πολιτισμό, παιχνίδια για τα παιδιά τους. Προσφέρουν σε ερασιτεχνικά σύνολα: μουσικά, χορευτικά, θεατρικά, αθλήτικα το δικαίωμα στην έκφραση και άθληση

Και εάν πει κάποιος πει πως ήταν άλλες εποχές δεν λέει την αλήθεια. Θα αναφερθούμε μόνο σε δύο παραδείγματα.

Το αίτημα δεκαετιών των κατοίκων του Υμηττού ήταν ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ να γίνει πάρκο. Σήμερα αυτή την επιθυμία έρχεται και τη γκρεμίζει ο σημερινός δήμαρχος Τ. Μπινίσκος και η δημοτική αρχή που συνδράμει με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να υλοποιηθούν τα σχέδια της για υπουργούπολη, για το κέντρο της Αθήνας φιλικό για πλούσιους τουρίστες αλλά εχθρικό για του εργαζόμενους έλληνες. Για μια ακόμα φορά το κριτήριο για τις αποφάσεις δεν είναι οι ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων αλλά η δυνατότητα να γίνουν μπίζνες από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με ΣΔΙΤ.

Αντιθέτως ο κομμουνιστής δήμαρχος της Πάτρας από την πρώτη μέρα της θητείας του μαζί με τους φορείς και το λαό της πόλης μας, με μια σειρά από κινητοποιήσεις και δράσεις διεκδίκησε κοινόχρηστους χώρους. Τα παραδείγματα είναι γνωστά, με το μεγάλο παραθαλάσσιο χώρο πρασίνου με φυτά και γκαζόν (χωρίς ΣΔΙΤ και κοινοπραξίες) που ήδη απολαμβάνουν οι κάτοικοι της περιοχής. Αντιμετώπισε πρωτοφανή εχθρότητα, εμπόδια και τις διώξεις από τις κυβερνήσεις ακόμα και δήθεν αριστερές, τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες και το θιγόμενο κεφάλαιο αλλά δεν πτοήθηκε.

Σχετικά με την αρνητική εξέλιξη του Εφετείο Αθηνών που με την υπ’ αριθμ. 4891/2020 απόφασή του κάνει αποδεκτή την αγωγή ιδιωτών, φερόμενων ως ιδιοκτητών, έναντι των Δήμων Βύρωνα, Δάφνης-Υμηττού και του Ελληνικού Δημοσίου και αναγνωρίζει σε αυτούς ιδιοκτησία στο λόφο Κοπανά, λέμε απλά ότι απόφαση είναι σκανδαλώδη και προσφέρεται για διδάγματα.

Εμείς ως Λαϊκή Συσπείρωση δεν πέσαμε από τα σύννεφα. Είναι η ίδια δικαιοσύνη που δεκαετίες τώρα βγάζει όλες τις απεργίες των εργαζομένων παράνομες και καταχρηστικές και δικαιώνει τους μεγαλοεργοδότες, είναι η ίδια δικαιοσύνη που σχεδόν ποτέ δεν δικαιώνει καμία εργατική διαφορά των εργαζομένων και των αδυνάτων αλλά τους εργοδότες, είναι η ίδια η δικαιοσύνη που είναι πάντα στο πλευρό των τραπεζών και όχι των μικροδανηστών,

Μέσα από αυτές τις αποφάσεις αναδεικνύονται οι διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων δεκαετίες τώρα. Καμία κυβέρνηση όλα τα προηγούμενα χρόνια δε φρόντισε να αναλάβει την πρωτοβουλία με τις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, να αποδοθούν οι ελεύθεροι αυτοί χώροι οριστικά́ στους δημότες, αφήνοντας νομικές διόδους σε ιδιωτικά συμφέροντα να θέσουν σε αμφισβήτηση τον δημόσιο χαρακτήρα των χώρων αυτών.

Το ΚΚΕ με ερώτηση στη Βουλή προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών και Πολιτισμού ανέδειξε το θέμα ζητώντας τελεσίδικη νομοθετική ρύθμιση την οποία σας γνωστοποιήσαμε

Ως Λαϊκή Συσπείρωση Συντασσόμαστε με το ψήφισμα και τους μαζικούς φορείς του Βύρωνα και της Δάφνης και Υμηττού,

Λέμε πως όπως και τότε έτσι και τώρα δε θα επιτρέψουμε χτύπημα, στο δικαίωμα το δικό μας και των παιδιών μας στην άθληση και τον πολιτισμό, στην ποιότητα της ζωής μας.

Δεν θα επιτρέψουμε και χτύπημα στο 8ωρο και στον ελεύθερο χρόνο μας για να χαρούμε την άθληση και τον πολιτισμό

Ψήφισμα

Με την 4891/2020 απόφαση, το Εφετείο Αθηνών, ακύρωσε κάθε προγενέστερη προδικαστική και δικαστική απόφαση και έκανε αποδεκτή τηναγωγή ιδιωτών, στους οποίους, βασιζόμενο σε «τίτλους» ιδιοκτησίας του 19ου αιώνα, επιδικάζει την κυριότητα της περιοχής των πρώην λατομείων της Εργάνης, όλο το λόφο Κοπανά. Η δικαστική απόφαση επίσης αμφισβητεί τον δασικό χαρακτήρα όλου του λόφου – περιοχής Κοπανά, προτείνοντας τον αποχαρακτηρισμό της.

Με πολύ απλά λόγια, το σύνολο των χώρων των γηπέδων και των θεάτρων της Εργάνης, χώρων αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, χώρων συμβόλων για την περιοχή μας, που με αγώνες κατακτήθηκαν, κινδυνεύουν να χαθούν.

Εν μέσω πανδημίας, και ενώ τα δικαιώματα μας στην Υγεία και στην Παιδεία αμφισβητούνται όσο ποτέ άλλοτε, δε θα επιτρέψουμε ένα ακόμη χτύπημα, τούτη τη φορά στο δικαίωμα το δικό μας και των παιδιών μας στην άθληση και τον πολιτισμό, στην ποιότητα της ζωής μας.

Είναι διαχρονικές οι ευθύνες των κυβερνήσεων δεκαετίες τώρα. Καμία κυβέρνηση όλα τα προηγούμενα χρόνια δε φρόντισε να αναλάβει την πρωτοβουλία με τις κατάλληλες νομοθετικές παρεμβάσεις, να αποδοθούν οι ελεύθεροι αυτοί χώροι οριστικά́ στους δημότες, αφήνοντας νομικές διόδους σε ιδιωτικά συμφέροντα  να θέσουν σε αμφισβήτηση τον δημόσιο χαρακτήρα των χώρων αυτών.

Τα «Νταμάρια» είναι σημείο αναφοράς για την περιοχή μας, ένας χώρος σύμβολο. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του χώρου. Αυτά τα γήπεδα και αυτά τα θέατρα είναι δικά μας, δεν μπορεί κανείς να μας τα πάρει! Θα υπερασπιστούμε με αγώνα, ό,τι με αγώνα οι κάτοικοι του Βύρωνα και της Δάφνης-Υμηττού κατέκτησαν πριν 40 χρόνια.

Οι μαζικοί φορείς του Βύρωνα και της Δάφνης και Υμηττού, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, σωματεία και φορείς της πόλης, απαιτούμε εδώ και τώρα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική́ ρύθμιση, που οριστικά και αμετάκλητα θα αποδίδει τους χώρους αυτούς, εκεί που δικαιωματικά ανήκουν, στον λαό του Βύρωνα και της Δάφνης-Υμηττού.

Οι τοποθετήσεις των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Ναυσικα Τόλια-Κηπουρού 1:39:24 – 1:46:11
Τάκης Κονταργύρης 2:35:00 – 2:44:05
Ναυσικά Τόλια-Κηπουρού 2:48:30 – 2:50:00


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια