Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Φεστιβάλ Δελφών «Το Λάλον Ύδωρ». Έκθεση ζωγραφικής «Ήμουν παιδί το 21» με έργα μαθητών του 5ου Δ.Σ. Δάφνης


Το Σάββατο στις 19/6 στους Δελφούς, στην αίθουσα Φρύνιχος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία και συναισθηματική φόρτιση τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Ήμουν παιδί το ’21», σηματοδοτώντας την έναρξη του Φεστιβάλ Δελφών “Το Λάλον Ύδωρ” στην τρίτη του χρονιά.

Η έκθεση ζωγραφικής «Ήμουν παιδί το ‘21» αποτελεί συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Δελφών με το Σύλλογο των Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γιώργος Μπουζιάνης», το Μουσείο Παιδικής Ελληνικής Τέχνης, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Ελληνοαμερικανική Ένωση και τον Δήμο Δάφνης Υμηττού.

Η δράση έχει ενταχθεί από την Επιτροπή «Ελλάδα 2021» στο εθνικό πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων που συντονίζει, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων μετά την επανάσταση του 1821. 

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα μαθητών/μαθητριών  του 5ου Δημοτικού Σχολείου Δάφνης «Γιώργος Μπουζιάνης» που έχουν θέμα την ζωή, την προετοιμασία και τους ήρωες του 1821  μέσα από τις γνώσεις που έχουν πάρει στη σχολική τους εκπαίδευση και τις εικόνες που έχουν μελετήσει από ζωγραφικά και άλλα έργα, δημιουργώντας μια αίσθηση υπερηφάνειας και τιμής για την πατρίδα τους. Οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου δημιούργησαν τα ζωγραφικά έργα υπό την επίβλεψη της κας Αθανασίας Σκληρού (επιμελήτριας του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης).

Επίσης στην έκθεση παρουσιάζονται έργα 38 καταξιωμένων εικαστικών και καλλιτεχνών που εμπνεύστηκαν από τη θεματική. Τα έργα αυτά οι εικαστικοί καλλιτέχνες τα παραχωρούν ανιδιοτελώς στην πινακοθήκη του σχολείου, για να εμπνέουν τους μικρούς μαθητές.  

Επιπλέον παρουσιάζεται αρχειακό υλικό από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους που έχει σχέση με το παιδί την προεπαναστατική και επαναστατική περίοδο.

Ακόμη εκθέτονται χειροποίητες παραδοσιακές ενδυμασίες (γνήσια αντίγραφα) της Θεσπρωτίας από την δημιουργό Παναγιώτα Πάνου.

Τέλος εκθέτονται πρωτότυπα σχέδια ελληνικών παραδοσιακών φορεσιών της Θεσπρωτίας του Γήση Παπαγεωργίου από την Συλλογή της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.  

Συμμετέχουν οι εικαστικοί (με αλφαβητική σειρά): Αδαμάκης Γιάννης, Αλεξοπούλου Γιάννα, Αντζουλίδης Αντώνιος, Αντωνάκη Αλεξάνδρα, Αντωνέα Αγγελική, Αρτέμη Ζάννα, Γιγουρτάκης Γιάννης, Γκερρέρο Τζούλια, Ζούμπα Ελένη, Κανέλλου Εβίτα, Καράλη Αγγέλα, Κιπενή Θαλασσινού Κατερίνα Ευμορφία, Κοβάλσκα Πεταλίδου Μαργαρίτα, Κόνιαρης Νίκος, Κοτσορές Σωκράτης, Κουτσουμπλής Κωνσταντίνος, Κωνσταντίνου Πένυ, Λαός Σταύρος, Λιάπης Αλέξανδρος, Λιούγκας Βαγγέλης, Μάντζου Σακελλαριάδου Αλεξάνδρα, Μαυρονικόλα Ματίνα, Μαχαιρίδη Ευστρατία, Μπάρα Αγγελική, Μπλούκου Βασιλική, Μπόμπορη Αγγελική, Παπαδημητρίου Γιώργος, Παπαθανάση Βγόντζα Σοφία, Παπανικολάου Ελένη, Πάστρα Μαρία, Σταμάτη Μαρία, Σταύρου Σοφία, Στελλάτου Μαρίνα, Σωτήρχος Στάθης, Τζανέλα Μαρινέλλα, Φλώρακα Φιλίππα, Χαρίτος Σωτήρης (Χαρίδημος), Χουντάλας Γιώργος.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς η Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ. Πρύτανης Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, η Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ε.Π.Κε.Δ κ. Δήμητρα Κ. Φιλίππου, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ο Πρόεδρος του Δικτύου Δελφών κ. Νικόλαος Κατσικούλης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Φωκίδας κ. Γιώργος Δελμούζος.

Ανάμεσα σε όσα ελέχθησαν από τους ομιλητές, τονίστηκαν τα εξής σημεία: η καταλυτική δύναμη της συνέργειας πολλών φορέων στο να διοργανώνονται σημαντικές πολιτιστικές παραγωγές, η δικτύωση των δρώμενων σε πολλούς διαφορετικούς τόπους και κοινωνίες, η σπουδαιότητα της συμμετοχής των νέων και ειδικά των παιδιών σε μία καλλιτεχνική παραγωγή όπως ήταν η συγκεκριμένη έκθεση, η εκπαιδευτική αναγκαιότητα από τις εκδηλώσεις ενός φεστιβάλ, η δημιουργία νέων έργων στο πλαίσιο ενός φεστιβάλ και τέλος η ιστορική βαρύτητα και το κάλλος της περιοχής των Δελφών όπου στην αρχαιότητα αποτελούσε το κέντρο του κόσμου, ενώ η Φωκίδα, κατά την περίοδο της Επανάστασης του 1821, διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο στον Αγώνα.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 4 Ιουλίου, καθημερινές 09:00-15:00 και Σάββατο -Κυριακή 10:00-14:00 στην αίθουσα Φρύνιχος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, με ελεύθερη είσοδο.

Το Φθινόπωρο η έκθεση θα παρουσιαστεί και στο μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια