Εγκαίνια Έκθεσης : Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου & ώρα 19.00
Το Μουσείο Μπουζιάνη στη Δάφνη, συμμετέχοντας στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, εκθέτει στο Σπίτι-Μουσείο του ζωγράφου Γιώργου Μπουζιάνη, την ενότητα με τις 9 υδατογραφίες του James Skene από τις συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
Τα έργα του James Skene -του ερασιτέχνη ζωγράφου που κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του κρατούσε ημερολόγιο και εντυπώσεις, ενώ συγχρόνως σχεδίαζε τόπους που επισκεπτόταν από το 1838 ως το 1845 στην Ελλάδα- αποτελούν ζωντανή απεικόνιση και παρέχουν πλούτο πληροφοριών για τα χρόνια εκείνα.
Επιμέλεια Αρχείο-Μουσείο Γ. Μπουζιάνης
Παράλληλα, δημιουργώντας διάλογο με τη σύγχρονη εικαστική απόδοση, στο νέο κτήριο του Μουσείου, παρουσιάζονται έργα μαθητών με θέμα τους ήρωες του 1821 καθώς και έργα 38 εικαστικών που εμπνεύστηκαν από τη θεματική με τίτλο ‘’Ημουν Παιδί το ‘21’’.
Σε συνεργασία με το 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης «Γεώργιος Μπουζιάνης», την Α΄ Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, την Ελληνοαμερικανική Ένωση και τον Δήμο Δάφνης-Υμηττού. Υπό την αιγίδα της επιτροπής ’21.
Επιμέλεια Λουίζα Καραπιδάκη / Οργάνωση δρ. Nίκος Ευσταθίου.
Βιογραφικό James Skene
O James Skene γεννήθηκε το 1775 στη Σκωτία από αριστοκρατική οικογένεια. Στις αρχές του 1800, ερασιτέχνης πια ζωγράφος, ταξίδεψε στην Ευρώπη στα πλαίσια του Grand Tour που πραγματοποιούσαν οι νεαροί αριστοκράτες της εποχής. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του κρατούσε ημερολόγιο και εντυπώσεις, ενώ συγχρόνως σχεδίαζε τόπους που επισκεπτόταν. Τον Μάρτιο του 1838 ο Skene ήρθε στην Ελλάδα με την οικογένειά του όπου και παρέμεινετο διάστημα 1838 - 1845.
Οι υδατογραφίες James Skene φιλοτεχνήθηκαν κατά την παραμονή του Σκώτου καλλιτέχνη στην Αθήνα και απεικονίζουν με ακρίβεια, μνημεία της αρχαιότητας όπως διασώζονταν κατά την οθωνική εποχή, βυζαντινές εκκλησίες που σήμερα δεν υπάρχουν, καθώς και νεότερα οικοδομήματα μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον, τοπία της Αττικής, της Στερεάς και της Πελοποννήσου με τη χαρακτηριστική διαύγεια που προσφέρει το φως του ελληνικού ουρανού.
Αυτή την περίοδο επιδόθηκε στο γράψιμο εντυπώσεων και ημερολογίων, ενώ παράλληλα ζωγράφιζε με μολύβι και ακουαρέλα τις εικόνες που έβλεπε. Τα ημερολόγιά του από την Ελλάδα, σε συνδυασμό με τα σχεδιάσματά του και τις υδατογραφίες του, αποτελούν ζωντανή απεικόνιση και παρέχουν πλούτο πληροφοριών για τα χρόνια εκείνα.
0 Σχόλια