Στην πρώτη ουσιαστική τροπολογία για την προώθηση του σχεδίου δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στην έκταση της ΠΥΡΚΑΛ προχωρά το ΥΠΕΝ.
Θυμίζουμε ότι πριν λίγες εβδομάδες ο αρμόδιος για την Πολεοδομία υφυπουργός Νίκος Ταγαράς υπέγραψε την έναρξη της διαδικασίας εκπόνησης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για το νέο κυβερνητικό πάρκο, καθώς η ύπαρξη πολεοδομικού σχεδιασμού είναι απαραίτητη νομικά και πρακτικά για να προχωρήσει το έργο.
Ωστόσο, προφανώς αυτό δεν είναι αρκετό και το ΥΠΕΝ έρχεται με διάταξη νόμου (γεγονός μη σύνηθες…) να ορίσει κατευθύνσεις για το υπό εκπόνηση ΕΠΣ που περιλαμβάνουν συγκεκριμένες χρήσεις γης και όρους δόμησης.
Η ίδια η έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, άλλωστε, αναφέρει ότι σχετίζεται με το ήδη εγκεκριμένο σχέδιο πόλης της περιοχής, το οποίο ριζικά τροποποιεί αλλά επιχειρηματολογεί νομικά ότι προβλέπεται αυτό να συμβεί.
Δεδομένου μάλιστα ότι ήδη αντιδρούντες επιχειρηματολογούν αφενός για το ότι ένα ΕΠΣ δεν μπορεί να τροποποιεί τόσο ριζικά ένα σχέδιο πόλης, αφενός και ειδικά, αφετέρου, όταν ένα τόσο μεγάλο σχέδιο επηρεάζει τόσο το Ρυθμιστικό της Αθήνας όσο και την προστασία του Υμηττού, η τροπολογία διευκρινίζει ότι υλοποιείται πρόβλεψη του υπάρχοντος σχεδίου πόλης και για αυτό επιλέγεται το εργαλείο του ΕΠΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία αυτή επιλέχθηκε για να θωρακίσει νομικά τις επερχόμενες κινήσεις και μελέτες ενόψει πιθανών νομικών κινήσεων και προσφύγων, ωστόσο σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί θα πρέπει να περιμένει κανείς ότι το θέμα θα φτάσει στο ΣτΕ καθώς δεν είναι συνηθισμένο να ορίζονται όροι δόμησης και χρήσεις γης σε περιοχές εντός σχεδίου με διάταξη νόμου και όχι με Προεδρικό Διάταγμα όπως είναι η καθιερωμένη διαδικασία.
Παράλληλα η τροπολογία ορίζει ότι η (νομική) μεταφορά της ΠΥΡΚΑΛ εκτός της έκτασης είναι άμεσης εφαρμογής.
Τί περιλαμβάνει η τροπολογία – μεγάλοι χώροι πρασίνου
Στην τροπολογία προβλέπεται ότι, όπως ήταν αναμενόμενο, δημιουργούνται χώροι διοίκησης και ελεύθερου χώρου – αστικού πράσινου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.
Ο νέος χώρος θα αποτελείται από δύο τμήματα.
Στο πρώτο τμήμα, σχεδιάζεται η εγκατάσταση εννέα Υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών) και διαφόρων φορέων (ΑΑΔΕ, ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ΤΑΙΠΕΔ ΑΕ, ΕΤΑΔ ΑΕ), που σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα στο κέντρο της Αθήνας, στον Πειραιά, το Μαρούσι και τον Χολαργό και θα έχει τον πολεοδομικό χαρακτήρα περιοχής πολεοδομικού κέντρου.
Στο δεύτερο τμήμα, σχεδιάζεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου – αστικού πράσινου, με τον αντίστοιχο πολεοδομικό χαρακτηρισμό και μάλιστα ορίζεται ότι θα αφορά τουλάχιστον το 50% της έκτασης της παρέμβασης.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, η οποία απομακρύνεται, δημιουργούνται χώροι διοίκησης και ελεύθεροι χώροι-αστικό πράσινο με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης».
Στο ακίνητο, συνολικής έκτασης 154.797,34 τ.μ., επιτρέπονται οι ακόλουθες γενικές κατηγορίες χρήσεων:
(α) πολεοδομικό κέντρο, και
(β) ελεύθεροι χώροι-αστικό πράσινο,
Οι όροι δόμησης στο κυβερνητικό πάρκο Ανδρέας Λεντάκης
Για την εξειδίκευση των παραπάνω χρήσεων γης και τον καθορισμό όρων και περιορισμών δόμησης, καταρτίζεται και εγκρίνεται Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, υπό τους εξής ειδικότερους όρους:
(α) Από το σύνολο της έκτασης του ακινήτου, ποσοστό 50% διατίθεται για τη χρήση «Ελεύθεροι Χώροι – Αστικό Πράσινο» και ποσοστό 50% για τη χρήση πολεοδομικού κέντρου
(β) Στη ζώνη που θα αναπτυχθεί η χρήση πολεοδομικού κέντρου:
(β1) Επιτρέπονται οι ακόλουθες ειδικές χρήσεις του άρθρου 4 του π.δ. 59/2018: διοίκηση, κοινωνική πρόνοια, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις, θρησκευτικοί χώροι, πολιτιστικές εγκαταστάσεις, χώροι συνάθροισης κοινού, συνεδριακά κέντρα, κέντρα έρευνας, εστίαση, αναψυκτήρια, στάθμευση (κτίρια – γήπεδα) αυτοκινήτων μέχρι 3,5 τόνους κοινής χρήσης, μοτοσικλετών και ποδηλάτων, γωνιές ανακύκλωσης.
(β2) Οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι ανέρχονται σε ποσοστό 40%.
(β3) Ο μέσος συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 1,80, το μέγιστο ποσοστό κάλυψης σε 60% και το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος σε είκοσι οκτώ (28) μέτρα.
(γ) Στη ζώνη του ακινήτου, όπου θα αναπτυχθεί η χρήση «Ελεύθεροι Χώροι-Αστικό Πράσινο», επιτρέπεται η ειδική χρήση «πολιτιστικές εγκαταστάσεις» για τα υφιστάμενα κτίρια που θα κριθούν διατηρητέα.
- Η απομάκρυνση της ΠΥΡΚΑΛ υπό την έννοια του δευτέρου εδαφίου της παρ. 1.Γ. της υπ. αρ. 67564/2332/11.4.1996 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Δήμου Υμηττού Περιφέρειας Αττικής), καθίσταται άμεση.
Και θέμα απαλλοτριώσεων
Στην τροπολογία τονίζεται ότι η δημιουργία χώρων διοίκησης και ελεύθερων χώρων-αστικού πρασίνου με την ονομασία «Ανδρέας Λεντάκης» εξυπηρετεί σκοπό δημόσιας ωφέλειας, για την εκπλήρωση του οποίου επιτρέπεται η αναγκαστική απαλλοτρίωση σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων (ν. 2882/2001, Α΄ 17). Κατά παρέκκλιση του άρθρου 15 του ν. 2882/2001, για την εκτίμηση της αξίας του απαλλοτριούμενου ακινήτου και των επικειμένων του και ανεξαρτήτως αν η απαλλοτριωθείσα έκταση υπάγεται ή όχι στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις δυο ανεξάρτητων πιστοποιημένων εκτιμητών, εγγεγραμμένων στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες ανατίθενται με απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία και υποβάλλονται.
Σε περίπτωση διαφοράς μεταξύ των δύο εκθέσεων των ανεξάρτητων εκτιμητών του δεύτερου εδαφίου, για την εκτίμηση της αξίας του απαλλοτριούμενου ακινήτου, λαμβάνεται υπόψη από το αρμόδιο δικαστήριο, ο μέσος όρος της αξίας που προκύπτει από τις σχετικές εκθέσεις.
UPDATE 30/11/2021, 11:45: το ρεπορτάζ του economix.gr επιβεβαιώνεται. Η τροπολογία κατατέθηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις. Διαβάστε ολόκληρη την τροπολογία εδώ.
Πηγή: economix.gr
0 Σχόλια