Οι τροπολογίες προστέθηκαν σε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο υπ. Υγείας Θ. Πλεύρης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνολικά το νομοσχέδιο είχε 186 διατάξεις και μόνο οι 44 αφορούσαν την πανδημία
Με τροπολογίες της τελευταίες στιγμής εισάγονται φωτογραφικές διατάξεις για τη fast-track πολεοδόμηση περιοχών, όπως εκείνη της ΠΥΡΚΑΛ, προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ και γενικόλογες προβλέψεις για την επιδότηση ενέργειας που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστροφής των ενισχύσεων...
Φωτογραφικές διατάξεις για τη fast-track πολεοδόμηση περιοχών όπως εκείνη της ΠΥΡΚΑΛ, προσλήψεις που δεν θα γίνονται από το ΑΣΕΠ και γενικόλογες προβλέψεις για την επιδότηση ενέργειας, που περιλαμβάνουν όμως σαφείς διατυπώσεις για το ενδεχόμενο επιστροφής των ενισχύσεων, προστέθηκαν με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής στον νόμο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την Πέμπτη.
Μόνο 44 διατάξεις του νομοσχεδίου είχαν σχέση με την πανδημία, ενώ προστέθηκαν «επείγουσες διατάξεις» που ανέβασαν το σύνολο σε 186 διατάξεις. Ανάμεσά τους, διατάξεις που κατατέθηκαν παραμονές Χριστουγέννων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προβλέπουν:
ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΕΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ: Την ώρα που η κυβέρνηση κομπάζει ότι κωδικοποιεί την πολεοδομική νομοθεσία και οργανώνει χωροταξικά την επικράτεια, αλλάζει για μία ακόμη φορά ο σχεδιασμός. Παρέχεται δυνατότητα να γίνονται Ρυμοτομικά Σχέδια Εφαρμογής (ΡΣΕ) όχι μόνον σε πολεοδομικές ενότητες, όπως καθορίζονται στο Τοπικό ή Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αλλά και σε «υποενότητες», εάν πρόκειται «για κοινωφελείς σκοπούς».
Πιθανολογείται ότι η μεταφορά 9 υπουργείων στην ΠΥΡΚΑΛ και το «άδειασμα» του κέντρου της Αθήνας μπορεί να χαρακτηριστούν «κοινωφελής σκοπός» -ασχέτως του αν για τη δημιουργία της νέας «υπουργούπολης» θα ενεργοποιηθεί σύμπραξη με ιδιώτη, ο οποίος θα έχει οφέλη και από τα κτίρια συνάθροισης κοινού που θα δημιουργηθούν, αξιοποιώντας διατηρητέα κτίσματα. Ετσι επιταχύνεται η τοπική πολεοδομική ρύθμιση, η οποία, όπως υποστηρίζουν φορείς των πολεοδόμων, έρχεται σε σύγκρουση με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για το Ιστορικό Κέντρο.
ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ: Συμπληρώνεται άρθρο του νόμου 4839 του Οκτωβρίου σχετικά με τη λειτουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), που θα διοχετεύει πόρους για να μειώνονται οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος. Το ΤΕΜ ανακύκλωσε πόρους από τα δικαιώματα ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ώστε να δοθεί ενίσχυση 9, 18 και 39 ευρώ στους λογαριασμούς Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.
Η υπουργική απόφαση για τον Δεκέμβριο ακόμη εκκρεμεί, ενώ είναι άγνωστο τι θα συμβεί μετά την 1η Ιανουαρίου, καθώς οι Βρυξέλλες ζητούν οι επιδοτήσεις να στοχεύουν μόνο τις ευάλωτες κατηγορίες. Αίσθηση προκαλεί και η διατύπωση που προβλέπει «ανάκτηση των ενισχύσεων εάν αυτό απαιτηθεί» (άρθρο 157, παρ. 3), με υπουργική απόφαση. Υπάρχει δηλαδή πιθανότητα επιστροφής των επιδοτήσεων; Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος μας απάντησαν πως η συγκεκριμένη διατύπωση μπήκε για τυπικούς λόγους.
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ: Ενίσχυση προσωπικού και με προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ προβλέπεται για δύο εμβληματικούς φορείς, την «Κεντρική Πολεοδομία-ΚΥΔΟΜ» στο υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) και το «Γραφείο Ελληνικού» που θα εποπτεύει τις εργασίες στο πρώην αεροδρόμιο.
Η ΚΥΔΟΜ (Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης) είχε θεσπιστεί πριν από έναν χρόνο με τον νόμο 4759/2020, ώστε να δίνει εκείνη τις άδειες για «στρατηγικές επενδύσεις» ή σε περιπτώσεις που οι τοπικές Πολεοδομίες αδυνατούν να ανταποκριθούν, και είχε κατηγορηθεί ως μηχανισμός παράκαμψης. Φαίνεται, όμως, ότι δεν υπήρξε πρόνοια για τη στελέχωσή της και έτσι προβλέπεται τώρα η πρόσληψη έως 10 ατόμων, αρχιτεκτόνων μηχανικών, πολιτικών μηχανικών και τοπογράφων μηχανικών µε τριετείς συμβάσεις με δυνατότητα παράτασης για άλλα τρία χρόνια.
Η προκήρυξη θα ελέγχεται από το ΑΣΕΠ που θα διενεργεί και έλεγχο νομιμότητας, αλλά την αξιολόγηση των υποψηφίων θα την κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του ΥΠΕΝ διαφωνούσαν με τις προσλήψεις, καθώς υπάρχουν τεράστια κενά προσωπικού σε πολλές περιφερειακές Πολεοδομίες. Για το Γραφείο Ελληνικού, αυξάνεται σε 40 ο αριθμός των οργανικών θέσεων που είχαν προβλεφθεί (25) όταν ιδρύθηκε επί κυβέρνησης Παπαδήμου, τον Μάρτιο του 2012.
Πηγή: efsyn.gr
0 Σχόλια