«Είχαμε την ευκαιρία από την πλευρά μας να αναπτύξουμε τα επιχειρήματα του Δήμου Βύρωνα και το ίδιο έγινε και από την πλευρά του Δήμου Δάφνης- Υμηττού. Πρέπει να πούμε ότι σε αυτόν το βαθμό δεν κρίνεται η υπόθεση επί της ουσίας. Το αρμόδιο πενταμελές τμήμα του Αρείου Πάγου, με βάση και τις γραπτές εισηγήσεις που καταθέσαμε, θα αποφασίσει αν η απόφαση του Εφετείου ήταν σωστή ή αν θα πρέπει να κριθεί και πάλι από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Η απόφαση αναμένεται μέσα σε ένα διάστημα από έξι μήνες έως ένα χρόνο. Παρά το γεγονός ότι είναι μια δύσκολη υπόθεση, είμαστε αισιόδοξοι και ελπίζουμε ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα που θα μας ικανοποιήσει όλους και θα είναι προς όφελος της κοινωνίας του Βύρωνα, του Υμηττού αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς ο χώρους του λόφου Κοπανά αποτελεί μια όαση αθλητισμού, αναψυχής και πολιτισμού για ολόκληρη της Αττική».
Δηλώσεις έκανε και ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού κος Αναστάσιος Μπινίσκος:
Στον Άρειο Πάγο από την πλευρά της Δάφνης-Υμηττού, ο Δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Αναστάσιος Μπινίσκος, ο Αντιδήμαρχος Κων/νος Λιούτας, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Ιωάννης Τζιβελέκας, η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης-Υμηττού Όλγα Χριστινάκη με τους δημοτικούς συμβούλους Αντωνιάδη Κωνσταντίνο και Ανδρουλάκη Ανδρέα, καθώς και η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Ναυσικά Τόλια-Κηπουρού.
Παρευρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Νότιου τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μπαλάφας, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Παπάς, Ραλλία Χρηστίδου και Γιάννης Μουζάλας.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν πολλοί βυρωνιώτες και βυρωνιώτισες και εργαζόμενοι από το δήμο Βύρωνα, που παρέμεινε κλειστός ώστε να μπορούν να μεταβούν στη συγκέντρωση έξω από τον 'Αρειο Πάγο με τα λεωφορεία του δήμου Βύρωνα.
Να σημειωθεί ότι η τελευταία απόφαση του Εφετείου απέρριψε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου ότι έχει ιδιοκτησιακά ερείσματα στον λόφο Κοπανά, όπου αξιοποιήθηκαν τα παλαιά λατομεία ως χώροι πολιτισμού με το συγκρότημα του Θεάτρου Βράχων και τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ταυτόχρονα, το Εφετείο αναγνώρισε δικαιώματα κυριότητας στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες, οι οποίοι επικαλέστηκαν τίτλους ιδιοκτησίας από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αναμένεται τους επόμενους μήνες, όπου εάν η αναίρεση γίνει δεκτή, η υπόθεση θα επιστρέψει εκ νέου στο Εφετείο, με ελπίδες να παραμείνει η έκταση δημόσια.
Σε διαφορετική περίπτωση οι δήμοι θα πρέπει να αποβληθούν από την έκταση, που φιλοξενεί τα θέατρα «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού» και ίσως αναγκαστούν να πληρώσουν αποζημιώσεις στους ιδιώτες ως τμήμα των μισθωμάτων για το σύνολο των ετών, για τα οποία διοργανώνονταν τα Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» και «Υμηττού».
Η διεκδίκηση της δημόσιας έκτασης από ιδιώτες ξεκίνησε το 2003, ενώ το 2005 υπεβλήθησαν οι πρώτες αγωγές.
Το 2016 το Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε το ελληνικό δημόσιο και τους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης - Υμηττού, ωστόσο, το 2017 ασκήθηκε έφεση από τους φερόμενους ως ιδιοκτήτες και το 2020 το εφετείο αποφάσισε ότι οι εκτάσεις αυτές δεν ήταν δασικές κι ότι ανήκουν στους διεκδικητές τους.
Αναμένουμε λοιπόν για τη σημαντική αυτή δικαστική απόφαση!
0 Σχόλια