Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Πρόσκληση σε εκδήλωση με τίτλο «Εκατό Χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή – Τραγούδια Μνήμης, Διαμαρτυρίας & Κοινωνικής Ταυτότητας» την 15 Ιουλίου και ώρα 21:00 στην πλατεία Δημαρχείου Δάφνης

1922-2022


ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΝΗΜΗΣ,ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Μια μουσικό-θεατρική παράσταση αφιερωμένη στην Μικρασιατική μουσική που έχει αγαπηθεί και εξελιχθεί με χίλιους τρόπους.

Το 1922 η Ελλάδα υποδέχεται τους πρόσφυγες και την μουσική τους, ένα συνονθύλευμα ακουσμάτων από επιθεωρησιακά τραγούδια, καντάδες με βαλκανικές επιρροές, ρεμπέτικα με ρυθμούς χορευτικούς και αμανέδες, όλα μιλούν για τα βάσανα, τη φτώχεια, τις αρρώστιες, την ξενιτειά τον έρωτα χωρίς απόκριση..

Τα τραγούδια προσαρμόζονται με τον καιρό στα δεδομένα των εποχών και έτσι δημιουργείται το Σμυρναίικο με αναφορές πια όχι στην παλιά αλλά στη νέα πατρίδα..

Κατά τον Θεόδωρο Χατζηπανταζή στην τελευταία παράγραφο του βιβλίου του Της Ασιάτιδος μούσης ερασταί που κυκλοφόρησε το 1986:  «Η καταστροφή του 1922 έμελλε να αλλάξει την πορεία της ελληνικής Ιστορίας».

Ανάμεσα στα άλλα, έμελλε να φέρει από τα μικρασιατικά ακρογιάλια, τους χανεντέδες της Σμύρνης, για να διασταυρώσουν την τέχνη τους με τον ταμπουρά του Μίμαρου και να κάνουν δυνατό να ξεπεταχτεί, στη διάρκεια της δεκαετίας του 1930, ένα νέο, θαλερό βλαστάρι της ανατολίτικης παράδοσης του ελληνικού λαού, το ρεμπέτικο τραγούδι.

Με την συμβολή του συνθέτη και μαέστρου Νίκου Παπαδόπουλου, με μεράκι, προσοχή και σεβασμό θα σας παρουσιάσουμε αυτά τα τραγούδια τα οποία ακούγονται μέχρι και σήμερα. Ο κορεσμός του κόσμου από τα σημερινά ακούσματα, έδωσαν την δυνατότητα στα τραγούδια αυτά να βρεθούν ξανά στην επιφάνεια .

Η μουσική παράσταση αποτελεί έναν μικρό φόρο τιμής στην μουσική μας ιστορία που έχουμε χρέος να διατηρήσουμε αλλά και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

Στην παράσταση συμμετέχουν Τίνα Τράκου, με πολύχρονη εμπειρία της στο χώρο της μουσικής, με σπουδές φωνητικής και ακορντεόν στο Εθνικό Ωδείο, συμμετοχές σε μουσικοθεατρικές θεματικές παραστάσεις, επιτυχημένα μουσικά σχήματα, τηλεοπτικά σήριαλ και δισκογραφικές δουλειές, με μια φωνή μεστή και στεντόρια, όπως αρμόζει στα συγκεκριμένα τραγούδια και Νίκος Κρητικός με σπουδαίες συνεργασίες με Μ. Πλέσσα, Γ.Χατζηνάσιο, Χ.Νικολόπουλο και πολλούς άλλους με μια σημαντική παρουσία στα μουσικά δρώμενα και με μία πορεία γεμάτη σεβασμό στην ελληνική μουσική καθώς και μια εξαμελής μπάντα από εξαίρετους μουσικούς, κορυφαίους στο είδος τους.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια