Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα βορά στην τηλεθέαση

Με τις ευλογίες της κυβέρνησης ο χώρος της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό έχει μετατραπεί σε στούντιο για τα γυρίσματα τηλεοπτικών σειρών ● Οι εργαζόμενοι ανησυχούν για τη διάλυση της αμυντικής βιομηχανίας, αφού δεν βλέπουν κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετεγκατάστασης, εν όψει της μετατροπής του χώρου των 170 στρεμμάτων σε «Πάρκο Υπουργείων»
«Φώτα, κάμερα, πάμε… Στοπ, στοπ, στοπ. Μπορείτε, σας παρακαλώ, να σταματήσετε το μηχάνημα που μόλις ξεκίνησε; Δεν μπορούμε να γυρίσουμε με αυτόν τον θόρυβο», φώναξε ο επικεφαλής του τηλεοπτικού συνεργείου και οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ -ναι, των γνωστών Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων- αναγκάστηκαν μέχρι να ολοκληρωθεί το γύρισμα να σταματήσουν την εργασία τους.

Η σκηνή, δυστυχώς, δεν είναι φανταστική. Μπορεί να συνέβη ελάχιστες φορές, αλλά είναι πέρα ώς πέρα πραγματική. Εγινε στον χώρο της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό, που όμως το τελευταίο τρίμηνο, όπως αναφέρει ακόμη και το Σωματείο Εργαζομένων των ΕΑΣ σε ανακοίνωσή του, έχει μετατραπεί σε… Τσινετσιτά, αφού σε αυτόν γίνονται γυρίσματα για τις ανάγκες τηλεοπτικών σίριαλ παρότι πρόκειται για έναν διαβαθμισμένο και πιστοποιημένο κατά ΝΑΤΟ χώρο. Αυτό, εξάλλου, χρησιμοποίησε η διοίκηση ως αιτιολογία, προκειμένου να απορρίψει αίτημα του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, για να πραγματοποιηθεί στον χώρο μια εκδήλωση για το περιβάλλον!

Απαξιωτική συμπεριφορά
Οι εργαζόμενοι δεν αρνούνται να γίνονται εκεί γυρίσματα. Εκλαμβάνουν, όμως, το γεγονός ως μια ακόμη απαξιωτική συμπεριφορά από την πλευρά της κυβέρνησης, που, όπως λένε, με τη χωρίς σχέδιο μετεγκατάσταση, μεθοδεύει το κλείσιμο του συγκεκριμένου εργοστασίου, προκαλώντας μεγάλη αγωνία στους ίδιους και τις οικογένειές τους για το μέλλον. Μέσα στην αβεβαιότητά τους, μάλιστα, αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που εξαναγκάζονται να αναζητούν εργασία σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, μέσω της κινητικότητας, παρά την υψηλή τεχνογνωσία που έχουν κατακτήσει.

Η αγανάκτησή τους εναντίον της κυβέρνησης όλο και μεγαλώνει. Πριν από λίγες ημέρες, εκφράστηκε και σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων: «Η κυβέρνηση των “αρίστων” παίζει τις κουμπάρες σε βάρος των εργαζομένων στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, αλλά διαπράττει και ΕΓΚΛΗΜΑ σε βάρος της άμυνας της χώρας. […] Οταν οι γείτονες απειλούν με επιθετική ρητορική και ενέργειες, η ελληνική κυβέρνηση αφαιρεί τη δυνατότητα της χώρας να παράγει με αυτάρκεια. Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει κανένα σχέδιο μετεγκατάστασης των εγκαταστάσεων του Υμηττού.

»Δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για τους εργαζομένους. Αντίθετα, ανά μήνα, αλλάζουν τα σχέδια κατ’ εντολήν του μετόχου (ΥΠ.ΟΙΚ.). Παραγωγική αδράνεια, αβεβαιότητα, αγωνία κυριαρχούν στην καθημερινότητά μας. Αντί παραγωγής αμυντικού υλικού, το εργοστάσιο των Ε.Α.Σ. Υμηττού έχει γίνει ένα μεγάλο πλατό γυρισμάτων τηλεοπτικών σίριαλ!... Ζητήσαμε επανειλημμένα συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς.

»Μάταια, “στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα”!», ανέφεραν στην ανακοίνωση, στην οποία προαναγγελλόταν συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιούσαν την Πέμπτη 23 Ιουνίου έξω από το υπουργείο Οικονομικών, για να διεκδικήσουν «ολιστικό επιχειρησιακό σχέδιο για την εταιρεία, με αναπτυξιακή προοπτική. Συγκεκριμένο πλάνο μετεγκατάστασης με χρονοδιάγραμμα, πόρους, τρόπο μεταφοράς και εγκαταστάσεις που θα δεχθούν όλες τις γραμμές παραγωγής του Υμηττού και μέτρα διασφάλισης των εργαζόμενων».
Κέρδισαν... υποσχέσεις
Η διαμαρτυρία έγινε και κατά τη διάρκειά της οι εκπρόσωποι των εργαζομένων είχαν συνάντηση με τον Γ.Γ. Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, Νίκο Κουλοχέρη, όπου το μόνο που… κέρδισαν ήταν η υπόσχεση ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα γνωστοποιηθούν τα σχέδια των τεχνοκρατών, που θα αποτυπώνουν τις λεπτομέρειες της μετεγκατάστασης.

Παρ’ όλα αυτά, το ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει σχεδιασμός μετεγκατάστασης, επιχειρησιακό σχέδιο για την τύχη των ΕΑΣ, καθώς και το ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής σε υποδομές και κτίρια όπου υποτίθεται πως θα πάνε προσωπικό και μηχανήματα μέσα στον ορισμένο από την κυβέρνηση χρόνο της 31ης Δεκεμβρίου, οι εργαζόμενοι δεν πείθονται ότι θα υπάρξει μετεγκατάσταση και όχι διάλυση, διά του κατακερματισμού, των ΕΑΣ.

«Είναι προφανές ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός επιδιώκει την αξιοποίηση του οικοπέδου των ΕΑΣ στον Υμηττό, μέσω ΣΔΙΤ, από ιδιωτικά κεφάλαια και έτσι εξηγείται η κυβερνητική αδιαφορία για τις αρνητικές επιπτώσεις αφενός μεν στην ευρύτερη περιοχή Δάφνης - Υμηττού - Ηλιούπολης και αφετέρου στην εταιρεία που οδηγείται σε κλείσιμο», ανέφερε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων, Παναγιώτης Ρίζος.

«Ο χώρος αυτός -170 στρέμματα- λέγεται ότι θα δοθεί μέσω ΣΔΙΤ σε μια εταιρεία που θα αναλάβει να κάνει τις εγκαταστάσεις (σ.σ. του “Πάρκου Υπουργείων”) και αυτή θα έχει για 30 χρόνια τα δικαιώματα και να εισπράττει ακόμη κι ενοίκιο από τα υπουργεία», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι στο πάρκο υπολογίζεται να εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι, για τους οποίους δεν έχει προβλεφθεί πώς θα φθάνουν και θα φεύγουν από τη δουλειά τους.

Το πόσο «στο πόδι» αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την κατάσταση προκύπτει, εξάλλου, από τις πράξεις της. Πέντε μήνες μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία του «Πάρκου Υπουργείων», το υπουργείο Οικονομικών, στις 9 Σεπτεμβρίου 2021, ανέθεσε στην εταιρεία Deloitte μελέτη μετεγκατάστασης.

Η Deloitte υπέβαλε τη μελέτη στις 7 Δεκεμβρίου 2021. Σε αυτήν εξετάστηκαν εναλλακτικές δυνατότητες μετεγκατάστασης στα άλλα εργοστάσια των ΕΑΣ, με στόχο να εκκενωθεί ο χώρος του εργοστασίου του Υμηττού έως 31 Δεκεμβρίου 2022, αν και απορρίφθηκε το εργοστάσιο του Λαυρίου ως χώρος μετεγκατάστασης όλου του εργοστασίου του Υμηττού, διότι απαιτούνταν, όπως διαπιστώθηκε, έργα υποδομής.

Προκειμένου, όμως, να εξυπηρετηθεί η αυθαίρετη κυβερνητική επιδίωξη να εκκενωθεί το εργοστάσιο μέχρι 31/12/2022, η Deloitte πρότεινε μερική μετεγκατάσταση στο εργοστάσιο των ΕΑΣ, στη Μάνδρα, όπου προτείνεται να μεταφερθούν τα γραφεία της Διοίκησης και η παραγωγή μικρών βλημάτων, ενώ για το υπόλοιπο και μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων του Υμηττού προτείνεται η… αποθήκευσή τους.

Χωρίς αναλυτικό σχέδιο
Στην ίδια μελέτη η Deloitte έθετε, επίσης, ορισμένα από τα προβλήματα που έπρεπε να αντιμετωπιστούν για να καταστεί δυνατή η μετεγκατάσταση και η επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων, όπως έργα υποδομών, συνεννόηση με οίκους του εξωτερικού για αποσυναρμολόγηση - συναρμολόγηση μηχανημάτων, έγκριση από ΝΑΤΟϊκές υπηρεσίες για μεταφορά εγκαταστάσεων πυραύλων Iris που η ΕΑΣ κατασκευάζει σε συμπαραγωγή με πέντε ακόμα κράτη και επεσήμαινε την αναγκαιότητα να υπάρξει ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο.

Ολα αυτά, τη στιγμή που δεν ασχολήθηκε ούτε συνέταξε ποτέ ένα αναλυτικό σχέδιο μετεγκατάστασης των επιμέρους γραμμών παραγωγής, των συνεργείων υποστήριξης και μετρολογίας και άλλων τμημάτων του εργοστασίου που θα μετεγκατασταθούν.

Ολα αυτά φαίνεται να δικαιώνουν το Σωματείο των εργαζομένων που σε ανακοίνωσή του, στις 20 Απριλίου, και με τίτλο «Τα ψέματα (τους) τελείωσαν!» έγραφε: «Η διοίκηση των ΕΑΣ μάς ανακοίνωσε ότι δόθηκε κατεύθυνση από το ΥΠ.ΟΙΚ. για “μετεγκατάσταση” του Υμηττού προς άγνωστη κατεύθυνση μέχρι τις 31-12-2022 και μεταφορά των γραφείων διοικητικών υπηρεσιών μέχρι τις 31-8-2022, επίσης προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο γενικός διευθυντής Αμυντικού Τομέα ενημέρωσε τους υφιστάμενούς του ότι το εργοστάσιο του Υμηττού φεύγει και αυτό στις 31-8-2022!

»Οχι, δεν ψεύδονται. Παραπλανούν! Οχι, δεν είναι για γέλια. Για κλάματα είναι! Το μόνο που τους νοιάζει είναι να κλείσουν το μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής μεταλλικών μερών πυρομαχικών και πυραυλικών συστημάτων. Αφού το απαξίωσαν, το διαλύουν! Ο,τι ξεκίνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1990, με σχεδόν 2.000 απολύσεις εργαζομένων από τις πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ, το ολοκληρώνει ο υιός Μητσοτάκη με το κλείσιμο του Υμηττού».
Η Τσινετσιτά του Υμηττού
Στο «στούντιο» της ΠΥΡΚΑΛ γυρίστηκαν, το προηγούμενο διάστημα, σκηνές για τη νέα σειρά του ΑΝΤ1 «Σώσε με» και η συνέχεια του επιτυχημένου σίριαλ της ΕΡΤ «Το νησί 2», ενώ αυτή τη στιγμή στους χώρους των ΕΑΣ κυκλοφορούν άμαξες και άλογα, χρησιμοποιούνται χώροι από τα διατηρητέα κτίρια, άδειες αίθουσες και μερικά σημεία του εργοστασίου, προκειμένου να «ζωντανέψει» η εποχή για τις ανάγκες της συνέχειας της σειράς του ΟΡΕΝ «Κόκκινο ποτάμι 2». Από εκεί και οι περισσότερες φωτογραφίες που κατάφερε να εξασφαλίσει η «Εφ.Συν.» και δείχνουν τα τηλεοπτικά συνεργεία επί τω έργω και σε στιγμές χαλάρωσης.
Πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / Μάνος Τσαλδάρης 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια