Υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του ανάδοχου εργολάβου για την ανάπλαση του ιστορικού κέντρου τα Δάφνης. Το έργο με προϋπολογισμό περίπου 8 εκατ. ευρώ , περιλαμβάνει: Την Πλατεία Δημαρχείου με τους παρακείμενους πεζόδρομους Έλλης-Σοφοκλή Βενιζέλου και Δερβενακίων , τους δρόμους που περικλείονται από τις οδούς Αγ. Βαρβάρας –Αφροδίτης – Παπαναστασίου –Κανάρη, καθώς και την αισθητική και περιβαλλοντική επέμβαση σε παρακείμενο δρόμο Μ. Καραολή, πλάτος 16μ.Επίσης σε μικρή απόσταση 100 περίπου μέτρων η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εθν. Μακαρίου – Ακροπόλεως – Παπαναστασίου – Αλεξανδρείας –Αρκαδίου που ολοκληρώνει την περιοχή του ιστορικού κέντρου της Δημ. Κοινότητας Δάφνης.
Ταυτότητα του έργου
Ο Δήμος Δάφνης- Υμηττού, στην προσπάθειά του για την περιβαλλοντολογική αποκατάσταση, για την αναβάθμιση της εικόνας του αστικού ιστού και για τη βελτίωση του μικροκλίματος, με την παρούσα μελέτη σχεδιάζει την ανάπλαση ελεύθερων χώρων του αστικού ιστού της περιοχής με έμφαση στον βιοκλιματικό σχεδιασμό, δίνοντας βάρος στο ιστορικό κέντρο της Δημοτικής Κοινότητας «Δάφνης» επιτυγχάνοντας επίσης και την εμπορική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Για τη σύνταξη της μελέτης ελήφθησαν υπ’ όψιν και ενσωματώθηκαν στο σχεδίασμo και στα προτεινόμενα υλικά, οι υποδείξεις και οι κατευθύνσεις σχεδιασμού που προταθήκαν από το τμήμα Μελέτης Περιβάλλοντος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε προηγούμενες επεμβάσεις στην Δημοτική Κοινότητα Υμηττού, με στόχο τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής και τη μείωση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος
Η αξιοποίηση κάθε ελεύθερου χώρου του αστικού ιστού είναι επιβεβλημένη, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, για καλλίτερες και ανθρωποκεντρικές εξυπηρετήσεις, για ασφάλεια και αναψυχή.
Οι χώροι ανάπλασης επελέγησαν ώστε να αποτελούν ενιαίο σύνολο του αστικού ιστού, ενώ προστέθηκε και ένας ανεξάρτητος υπαίθριος χώρος -καρδιά γειτονιάς-,έτσι ώστε η ανάπλαση να λειτουργήσει στο σύνολο της.
Στο συγκεκριμένο έργο, προτείνονται οι αναπλάσεις των έξης περιοχών:
Α. Η πλατεία Δημαρχείου με τους παρακείμενους πεζόδρομους Έλλης-Σοφοκλή Βενιζέλου και Δερβενακίων. Η αρχιτεκτονική μελέτη της πλατείας έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής με την υπ αριθμό 156578 πράξη και την από 7/9/20 γνωμοδότηση του, επίσης έχει ληφθεί η σύμφωνη γνώμη της αρχαιολογίας με το υπ αριθμό 424115/298216 /9756/4985/1.9.2020 της εφορίας αρχαιοτήτων.
Β. Σε μικρή απόσταση και σε συνέχεια του «ιστορικού κέντρου» προτείνεται η ανάπλαση της παρακείμενης περιοχής που ξεκινά από την πλατεία Καλογήρων μέχρι και την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας. που περικλείεται από τους δρόμους: Αγ. Βαρβάρας –Αφροδίτης – Παπαναστασίου –Κανάρη, καθώς και αισθητική και περιβαλλοντική επέμβαση σε παρακείμενο δρόμο Μ. Καραολή, πλάτος 16μ.
Γ. Επίσης σε μικρή απόσταση 100 περίπου μέτρων η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εθν. Μακαρίου – Ακροπόλεως – Παπαναστασίου – Αλεξανδρείας –Αρκαδίου που ολοκληρώνει την περιοχή του ιστορικού κέντρου της Δημ. Κοινότητας Δάφνης
Βασικός στόχος των αναπλάσεων αυτών, είναι να λειτουργήσουν, για την προστασία, αναβάθμιση και βελτίωση του τοπικού αστικού ιστού του Δήμου, με την αξιοποίηση των υπαιθρίων χώρων κάθε κατηγορίας και κλίμακας, σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής σχεδίασης.
Αναλυτικά:
Με την λειτουργική αναβάθμιση θα εξασφαλιστούν:
– Διεύρυνση των πεζοδρόμιων για ευκολότερη και απρόσκοπτη προσπέλαση και κυκλοφορία των πεζών.
– Κατασκευή ζώνης απρόσκοπτης πορείας ατόμων μειωμένης κινητικότητας (Α.Μ.Κ) και στοιχείων διευκόλυνσης (ενδείξεις, ράμπες, κ.τ.λ.). Στην κατηγορία εντάσσονται και οι γονείς με καροτσάκια, ιδιαίτερα αυξημένη κατηγορία πληθυσμού, διότι η περιοχή αποτελεί τον κύριο περίπατο της πόλης.
– Πλακόστρωση με αντιολισθητικό δάπεδο, υψηλής αντοχής, ενιαίου ύφους, που θα χαρακτηρίζει κινήσεις πεζών.
– Η οργανωμένη ροή της κυκλοφορίας των οχημάτων, χωρίς τροποποίηση της διαμορφωμένης κυκλοφοριακής δομής της περιοχής, η οποία θα γίνεται με συνεχή κίνηση, χαμηλής ταχύτητας, χωρίς δυνατότητες άναρχης στάθμευσης.
– Η διαμόρφωση των επιτρεπομένων σημείων στάθμευσης (παρά το πεζοδρόμιο) έτσι ώστε να αποφευχθεί το παρκάρισμα επί των πεζοδρομίων, στις γωνίες, με τοποθέτηση μεταλλικών στύλων -κολωνάκια
– Σχεδιασμός μελετημένου και διαβαθμισμένου, ομοιόμορφου φωτισμού σε όλο το μήκος της διαδρομής των πεζών, επί των διευρυμένων πεζοδρομίων, με την τοποθέτηση φωτιστικών ιστών ανά τακτές αποστάσεις και με ενιαίο πνεύμα χωροθέτησης.
– Χρησιμοποίηση για τον ανωτέρω φωτισμό των πεζοδρομίων, και της πλατείας, φωτιστικών σωμάτων υψηλών προδιαγραφών, αντιβανδαλιστικών, χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και «προσανατολισμένου» φωτισμού.
– Τοποθέτηση «αστικού εξοπλισμού» για την λειτουργική αναβάθμιση του χώρου, όπως κάδοι απορριμμάτων, καθιστικά κλπ
– Μελέτη, εμπλουτισμός και επέκταση του υπάρχοντος πρασίνου, είτε σε νησίδες είτε μεμονωμένα (δεντροφύτευση).
Συνοπτικά, στόχοι της ανάπλασης, είναι:
■ Να αποκτήσει η περιοχή ανάπλασης ένα ενιαίο και αισθητικά αναβαθμισμένο χαρακτήρα, ικανό να χαρακτηρίσει τον πολεοδομικό ιστό του κέντρου της πόλης
■ Να γίνει ποιοτική αναβάθμιση της κατασκευής των δαπεδοστρώσεων, ώστε το έργο να έχει χρόνο ζωής και να αντέξει στην καθημερινή βαριά χρήση.
■ Να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του χώρου, με άνετους χώρους κυκλοφορίας πεζών, οργανωμένους και με χώρους πρασίνου Να υπάρχει λειτουργικός φωτισμός στους χώρους κίνησης των πεζών, με τοποθέτηση φωτιστικών χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
■ Να υπάρχει διευθετημένη στάθμευση και απρόσκοπτη ροή των αυτοκινήτων, με τη μέγιστη δυνατή παροχή ασφάλειας στους διακινούμενους πεζούς.
Πηγή: ypodomes.com
0 Σχόλια