Στέργιος Ζιαμπάκας - Εφημερίδα των Συντακτών
Απέσυρε από το χτεσινό περιφερειακό συμβούλιο τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το κυβερνητικό πάρκο, την οποία είχε επιχειρήσει να περάσει διά περιφοράς παραμονές Πρωτοχρονιάς ● Ποιες είναι οι αντιδράσεις και οι πολιτικές σκοπιμότητες που ανάγκασαν τον περιφερειάρχη Αττικής να επανεξετάσει τη στάση του
Πρεμούρα στην αρχή, βραδυπορία στη συνέχεια! Ξεπερνώντας κάθε έννοια πολιτικής αντίφασης, η διοίκηση Γ. Πατούλη απέσυρε από τη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής ένα θέμα για το οποίο είχε καλέσει το σώμα να γνωμοδοτήσει προπαραμονή Πρωτοχρονιάς με διαδικασίες fast-track! Ο λόγος για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τη δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στην περιοχή της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό.
Για τη συγκεκριμένη ΣΜΠΕ, η περιφερειακή αρχή Πατούλη είχε καλέσει το σώμα να γνωμοδοτήσει σε διά περιφοράς συνεδρίαση (δηλαδή με εν λευκώ ψηφοφορία μέσω e-mail, χωρίς διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή επιχειρημάτων και αντιπροτάσεων) στις 30 Δεκεμβρίου 2022, δηλαδή στην εκπνοή της προθεσμίας της διαβούλευσης. Ομως η εξ αποστάσεως ψηφοφορία ακυρώθηκε, καθώς η αντιπολίτευση απείχε και δεν υπήρξε η απαιτούμενη απαρτία. Η διοίκηση Πατούλη είχε δηλώσει τότε ότι «θα πράξει παν τι δέον» ώστε το περιφερειακό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει επί της ΣΜΠΕ. Ενέταξε το θέμα στη χθεσινή ημερήσια διάταξη, ωστόσο μερικές ώρες πριν συνεδριάσει το σώμα ενημέρωσε ότι θα αποσύρει το θέμα. Τι μπορεί να μεσολάβησε;
Η επίσημη αιτιολόγηση που έδωσε η περιφερειακή αρχή είναι ότι έχουν ζητηθεί περαιτέρω διευκρινίσεις για τη Μελέτη. Ωστόσο, η αναβολή της γνωμοδότησης δέχεται ακόμη δύο ερμηνείες:
● Η περιφερειακή αρχή να υπολόγισε ότι δεν «βγαίνουν» οι ψήφοι για θετική γνωμοδότηση. Το τελευταίο διάστημα ανεξάρτητοι-συμπολιτευόμενοι σύμβουλοι (προερχόμενοι κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ) προσπαθούν να διατηρήσουν σαφείς αποστάσεις από τη διοίκηση Πατούλη, ενόψει εθνικών εκλογών.
● Προσωπικοί τακτικισμοί του περιφερειάρχη στον απόηχο των εξελίξεων στην κεντρική πολιτική σκηνή. Το πρότζεκτ της «υπουργούπολης» στον Υμηττό έχει ξεσηκώσει σωρεία αντιδράσεων και κριτικής, είτε σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας είτε σε επίπεδο επιστημονικών φορέων. Με δεδομένη τη ρευστότητα στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, ο περιφερειάρχης πιθανόν να θέλει να αποφύγει κάθε ενδεχόμενο πολιτικής φθοράς υπηρετώντας τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Αλλωστε, ο κ. Πατούλης δεν έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια δημοσίως για την ΠΥΡΚΑΛ.
Το ενδεχόμενο ο περιφερειάρχης να θέλει να αποφύγει τις «πολιτικές μυλόπετρες» μέχρι να επαναξιολογήσει τη στάση του για το θέμα ενισχύεται και από το σενάριο να μπει θεσμικό «μπλόκο» στο κυβερνητικό σχέδιο. Οπως έχει αναδειχθεί από τις σελίδες της «Εφ.Συν.», η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) αποκάλυψε ότι ο συντελεστής δόμησης του κυβερνητικού πάρκου ανέρχεται στην πράξη στο φαραωνικό 3,6, παρότι η ΣΜΠΕ μιλά για «μέσο συντελεστή δόμησης» 1,8.
Μάλιστα, η πρόεδρος του Συμβουλίου Θεσμικού Πλαισίου της ΕΛΛΕΤ, Μάρω Ευαγγελίδου, μιλώντας στην εφημερίδα μας είχε εκφράσει την ελπίδα ο θηριώδης συντελεστής να εντοπιστεί από το ΣτΕ και να τον σταματήσει, όταν θα σταλεί προς έλεγχο το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα – όπως έχει υπογραμμίσει η ΕΛΛΕΤ, ο συντελεστής 3,6 «υπερβαίνει κατά πολύ τον συντελεστή δόμησης 2,4 που έχει θεσπιστεί ως μέγιστος για τη χώρα, ήδη από το 1979».
Επιπτώσεις και στο Κέντρο
Πέρα από το «τσιμέντωμα» του Υμηττού, το σχέδιο έχει δεχτεί σφοδρή κριτική και περί «βίαιης εκκένωσης» του Κέντρου της Αθήνας, από το οποίο θα αποχωρήσουν 9 υπουργεία και τέσσερις άλλοι κρατικοί οργανισμού, που συνολικά απασχολούν περί τους 15.000 υπαλλήλους. Σημειώνεται ότι ΣΜΠΕ περιορίζεται στις επιπτώσεις που θα έχει το πρότζεκτ στην περιοχή του Υμηττού, αλλά δεν εξετάζει τις αλλαγές στο αθηναϊκό κέντρο.
Πιθανόν, έχοντας κατά νου όλα τα παραπάνω, ο περιφερειάρχης να επιθυμεί να βγει «εκτός κάδρου». Η διαβούλευση επί της ΣΜΠΕ ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, Γ. Δημόπουλο, θα ζητηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος νεότερη προθεσμία, ώστε το περιφερειακό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Αν το αίτημα δεν γίνει δεκτό, ο κ. Πατούλης θα έχει αποφύγει μια αρνητική γνωμοδότηση-κόντρα στο κυβερνητικό πρότζεκτ και θα έχει συναινέσει σιωπηρά.
0 Σχόλια