Αρνητική είναι η εισήγηση του Δήμου Αθηναίων για το Κυβερνητικό Πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ, καθώς όπως επισημαίνεται το σχέδιο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης 14.000 εργαζομένων από την περιοχή του δήμου, ενώ δεν περιλαμβάνει αντισταθμιστικά μέτρα
Γιώργος Λιάλιος - Καθημερινή
Την αντίθεσή του στο σχέδιο μεταφοράς υπηρεσιών εννέα υπουργείων από το κέντρο της πρωτεύουσας στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ εκφράζει ο Δήμος Αθηναίων. Το θέμα θα συζητηθεί μεθαύριο Δευτέρα στο δημοτικό συμβούλιο, με τις εισηγήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας και του αρμόδιου αντιδημάρχου να είναι αρνητικές. Οπως επισημαίνεται, το σχέδιο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη τις επιπτώσεις της απομάκρυνσης 14.000 εργαζομένων από την περιοχή του δήμου, ενώ δεν περιλαμβάνει αντισταθμιστικά μέτρα.
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι μελέτες που αφορούν τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και τις επιπτώσεις στην περιοχή του Υμηττού, παραγνωρίζοντας τις συνέπειες που θα έχει η καθολική απομάκρυνση της διοίκησης από το κέντρο. «Δεν συμφωνούμε στην επικείμενη μαζική απομάκρυνση από τον Δήμο Αθηναίων 9 υπουργείων και άλλων υπηρεσιών του δημοσίου τομέα, που σήμερα στεγάζονται σε 127 κτιριακές εγκαταστάσεις, προς δημιουργία κυβερνητικού πάρκου στον Δήμο Δάφνης – Υμηττού, δεδομένου ότι δεν έχουν εκπονηθεί οι απαιτούμενες μελέτες προκειμένου να εκτιμηθεί η επίπτωση του εγχειρήματος στην πόλη της Αθήνας», αναφέρει η εισήγηση του αντιδημάρχου Αστικών και Κτιριακών Υποδομών και Σχεδίου Πόλεως, Βασίλη Αξιώτη.
Η εισήγηση ανοίγει το θέμα ανταποδοτικών προς τον δήμο, εφόσον εγκριθεί μέρος ή όλο το έργο. «Εφόσον εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα αποβεί η συγκεκριμένη επέμβαση προς όφελος του Δήμου Αθηναίων, θα πρέπει να θεσπιστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις με στοχευμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα, προς εξασφάλιση της ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας αυτού», αναφέρει η εισήγηση. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η απελευθέρωση οικοπέδων για τη μετατροπή τους σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, η χρησιμοποίηση των (δημόσιων) κτιρίων που θα αδειάσουν για ανταλλαγή με δεσμευμένες ιδιοκτησίες των οποίων η απαλλοτρίωση βρίσκεται σε εκκρεμότητα και η στέγαση κοινωφελών υποδομών, όπως κοινωνική κατοικία, φοιτητικές εστίες κ.λπ., σε κενό κτιριακό απόθεμα.
Ενδιαφέρουσες είναι οι απόψεις του τμήματος πολεοδομικού σχεδιασμού του δήμου, που διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις για το εγχείρημα. Μεταξύ αυτών:
– Το σχέδιο είναι ασύμβατο τόσο με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας όσο και με το Σχέδιο Οργανωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) του δήμου, στα οποία αναφέρεται σαφώς ως προτεραιότητα η «αντιστροφή της τάσης απομάκρυνσης επιτελικών δημόσιων φορέων από το κέντρο της Αθήνας».
– Η συγκεκριμένη επέμβαση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μαζική εκκένωση κτιρίων, η πλειονότητα των οποίων στο κέντρο της Αθήνας. Τα μεν ιδιωτικά (μισθωμένα από το Δημόσιο) «εκτιμούμε ότι θα προσφέρουν περαιτέρω ευκαιρίες για τουριστική αξιοποίηση, φαινόμενο που ασκεί έντονες πιέσεις κυρίως εις βάρος της κατοικίας και των μικρομεσαίων οικονομικών δραστηριοτήτων». Τα δε δημόσια κτίρια, «αθροιζόμενα με τα ήδη υφιστάμενα σε εγκατάλειψη διάσπαρτα στο κέντρο της πόλης, είναι αμφίβολο ότι θα αξιοποιηθούν σε εύλογο χρόνο, ή θα παραμείνουν επί μακρόν μαύρες τρύπες εντός του αστικού ιστού».
Οπως επισημαίνεται, είναι άγνωστο ποιες θα είναι οι συνέπειες για το κέντρο. «Η εσπευσμένα σχεδιαζόμενη παρέμβαση και η εξαίρεση του Δήμου Αθηναίων από τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ενέχει κινδύνους ως προς την ομαλή και βιώσιμη ανταπόκριση της Αθήνας στις μεταβολές της πολεοδομικής της ταυτότητας που θα επέλθουν», λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουν εκπονηθεί πολεοδομικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές μελέτες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει διαψεύσει τον ισχυρισμό κυβερνητικών στελεχών ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος με τις δημοτικές αρχές
Πηγή: Λιάλιος - kathimerini.gr
0 Σχόλια