Τι αναφέρουν οι δήμαρχοι για την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που κατοχυρώνει την έκταση 104 στρεμμάτων σε ιδιώτες.
Σε ιδιώτες τα Θέατρα Βράχων “Μελίνα Μερκούρη” και “Άννα Συνοδινού”, καθώς όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των δημάρχων Βύρωνα και Δάφνης- Υμηττού με πρόσφατη απόφασή του ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Εφετείου, με την οποία η έκταση 104 στρεμμάτων περνάει στα χέρια ιδιωτών.
«Με πρόσφατη απόφασή του ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης του Ελληνικού Δημοσίου και των Δήμων Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού, κατοχυρώνοντας σε ιδιώτες έκταση 104 στρεμμάτων περίπου, στο Λόφο Κοπανά, όπου φιλοξενούνται τα εμβληματικά Θέατρα Βράχων αλλά και γήπεδα και χώροι αναψυχής» αναφέρουν οι δήμαρχοι Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και Δάφνης – Υμηττού, Τάσος Μπινίσκος.
«Η απόφαση αυτή είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, η οποία ωστόσο δεν μας βρίσκει απροετοίμαστους. Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούμε από κοντά την πορεία της υπόθεσης στην οποία μάλιστα είχαμε πρόσφατα μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς η αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος κατοχύρωσε τελεσίδικα τον δασικό χαρακτήρα του Λόφου Κοπανά».
Στο πλαίσιο αυτό δηλώνουν πως σκοπεύουν να εντείνουν τις προσπάθειες, επιδιώκοντας κατ’ αρχάς συνάντηση με αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθεί άμεση λύση στο ζήτημα μετά την τελευταία αυτή εξέλιξη.
«Παράλληλα δηλώνουμε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο ώστε ο χώρος να παραμείνει, ανοικτός, δημόσιος, ελεύθερος στην υπηρεσία της κοινωνίας των πολιτών» σημειώνουν.
Σε ιδιώτες τα Θέατρα Βράχων: Απαιτείται άμεση κυβερνητική παρέμβαση
Μετά την εξέλιξη της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου και δεδομένου όπως αναφέρει το ethnos.gr πως ήρθε σε μια περίοδο που το καλοκαιρινό φεστιβάλ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, για να αποφευχθούν τα χειρότερα, απαιτείται άμεση λύση.
Ειδικότερα, σημειώνεται ότι πλέον το ζήτημα διάσωσης των Θεάτρων περνά ουσιαστικά στα χέρια της νέας κυβέρνησης, καθώς ο μόνος τρόπος να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της περιοχής είναι μία κυβερνητική απόφαση απαλλοτρίωσης ή κάποια άλλη ρύθμιση.
Επισημαίνεται επίσης πως εάν δε δοθεί λύση στο ζήτημα μετά και την απόφαση του Αρείου Πάγου, οι δήμοι θα πρέπει όχι μόνο να αποβληθούν από την έκταση που σήμερα φιλοξενεί τα δύο θέατρα «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού» καθώς και πλήθος άλλων εγκαταστάσεων άθλησης και ψυχαγωγίας, αλλά αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο πληρωμής υπέρογκων αποζημιώσεων στους ιδιώτες ως τμήμα των μισθωμάτων για το σύνολο των ετών, για τα οποία διοργανώνονταν τα Φεστιβάλ «Στη Σκιά των Βράχων» και «Υμηττού» τα τελευταία 37 χρόνια.
Στις εγκαταστάσεις του λόφου Κοπανά έως σήμερα φιλοξενούνται ομάδες παιδιών, εφήβων, ερασιτεχνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, προπονήσεις της Γυμναστικής Ακαδημίας, τα Παμβυρώνεια, αλλά και αγώνες όλων των σχολείων εδώ και δεκαετίες.
Το ιστορικό του χώρου
Το ιστορικό των διεκδικήσεων της κυριότητας της έκτασης ξεκίνησε το 2003 παρά το γεγονός ότι οι πρώτες παραστάσεις είχαν φιλοξενηθεί στο χώρο ήδη από το 1986. Εκείνη τη χρονιά ασκήθηκαν οι πρώτες αγωγές για την κυριότητά της από κληρονόμους των φερόμενων ως ιδιοκτητών της, ενώ μία δεύτερη ομάδα ιδιοκτητών ακολούθησε το 2005 με βάση τίτλους κτήσης από την oθωμανική περίοδο.
Το 2016 υπήρξε απόφαση πρώτου βαθμού, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο, το 2017 ασκήθηκε έφεση και το 2020 το Εφετείο αποφάσισε την αναγνώριση ιδιοκτησιών σε έκταση περίπου 104 στρεμμάτων, ακυρώνοντας την πρωτόδικη απόφαση. Το Εφετείο δέχτηκε την αγωγή και αναγνώρισε συγκυρίους τους ενάγοντες έναντι του Ελληνικού Δημοσίου.
0 Σχόλια