Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


(Βίντεο)Απορρίφθηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού για απόφαση σχετικά με τη δημιουργία κυβερνοπάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ

Απορρίφθηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης στον Δήμο Δάφνης-Υμηττού για απόφαση σχετικά με τη δημιουργία του Κυβερνητικού Τσιμεντο-πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ στο δημοτικό συμβούλιο της 11ης Ιουλίου 2023, μετά την καταψήφισή της από τις δημοτικές ομάδες Μπινίσκου, Τσιλίφη, Γιαννακούρα, Αναστασόπουλου, Λαϊκή Συσπείρωση.  

Το ζήτημα της δημιουργίας κυβερνητικού πάρκου στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ(ΕΑΣ) στον Υμηττό συζητήθηκε ως 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης, μετά από γραπτό αίτημα του συνόλου της αντιπολίτευσης (Πολίτες σε Κίνηση, Πόλη Φωτεινή, ΜΑΡΙΔΑ,Λαϊκή Συσπείρωση, Ανυπότακτες γειτονιές)

Την εισήγηση του θέματος έκανε η Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης-Υμηττού» και Δημοτική Σύμβουλος κ. Χριστινάκη Όλγα.

Δείτε εδώ τη σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Δάφνης-Υμηττού:

Η κ. Όλγα Χριστινάκη εισηγούμενη το ανωτέρω θέμα έθεσε υπόψη του Συμβουλίου τα κατωτέρω:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Δάφνης Υμηττού θα έπρεπε να έχει ως πρωτεύον ζήτημα κάθε συνεδρίασής του τις εξελίξεις που αφορούν τον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και θα έπρεπε, επίσης, να του παρέχεται πλήρη ενημέρωση αναφορικά με αυτές.

Αντιθέτως, για ένα θέμα που θα καθορίσει το μέλλον της περιοχής μας, δεν έχει υπάρξει ουδέποτε κάποια πρωτοβουλία ενημέρωσης του δημοτικού συμβουλίου από πλευράς κυβέρνησης ή δημοτικής αρχής.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι εξελίξεις «τρέχουν» και ότι από την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα έχουν υπάρξει νέες εξελίξεις όπως:

- η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και τα διαλαμβανόμενα σε αυτήν

- η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών και τα διαλαμβανόμενα σε αυτήν

- η έκδοση του ΦΕΚ απαλλοτρίωσης (ΦΕΚ Δ 81/6-2-2023)

- ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης

Προκαλούμε τη συζήτηση εκ νέου του θέματος, προκειμένου να λάβουμε απόφαση ως ΔΣ, εκφράζοντας τη ρητή και κάθετη αντίθεσή μας στη δημιουργία Κυβερνητικού πάρκου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ και εγκρίνοντας ποσό για νομικές κινήσεις/προσφυγή, προς υπεράσπιση των συμφερόντων των δημοτών και των κατοίκων της περιοχής μας.

Ακολούθως η κα Χριστινάκη κατέθεσε το παρακάτω κείμενο βάσεως για τη συζήτηση:

«ΑΠΟΦΑΣΗ Δ.Σ. ΔΑΦΝΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ για ΠΥΡΚΑΛ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Δάφνης Υμηττού εκφράζει τη ρητή και κάθετη αντίθεσή του στη δημιουργία Κυβερνητικού Τσιμέντο - Πάρκου στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ στο όνομα μιας επίπλαστης ανάπτυξης και εκχώρησης της "αξιοποίησής" του σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Δηλώνει την αμετακίνητη βούλησή του για την προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και την, με κάθε δυνατή ενέργεια, αποτροπή της δημιουργίας Κυβερνητικού Πάρκου στον δήμο μας που εξυπηρετεί το γενικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για την «τουριστικοποίηση» του Κέντρου της Αθήνας.

Η άμεση απομάκρυνση των ΕΑΣ από τον δήμο μας, απαιτεί την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του μέλλοντος της μοναδικής αμυντικής βιομηχανίας της χώρας και την απόδοση του χώρου στους δημότες, κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής, ελεύθερο από οποιαδήποτε άλλη χρήση πέραν της προβλεπόμενης στο ΦΕΚ 1061 Δ΄/17.09.1996.

Διακηρύσσει την πάγια θέση των δημοτών για δημιουργία στον χώρο αποκλειστικά δημόσιου πάρκου ζωής, με ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση σε όλους. Μακριά από την εμπορευματοποίηση και τη διαχείριση από ιδιωτικά συμφέροντα.

Η Υπουργούπολη με τους χιλιάδες τόνους τσιμέντου και τους χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτή, θα αλλοιώσει για πάντα τον χαρακτήρα των γειτονιών μας και θα υποβιβάσει/καταστρέψει την ποιότητα της ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με σχετική τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το μέγιστο ποσοστό κάλυψης είναι 60%, το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος τα 28 μέτρα, ενώ ο τελικός συντελεστής υπολογίζεται επί του συνόλου του ακινήτου, με αποτέλεσμα ο συντελεστής τελικά να φθάνει το 3,6. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει πλήρης τσιμεντοποίηση της έκτασης.

Ζητείται :

• Κατάργηση της διάταξης για το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο [άρθρο 29 Νόμος 4864/2021].

• Διακοπή κάθε παρέμβασης στον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ με σεβασμό στην από το 2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

• Σεβασμός του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παύση κάθε ενέργειας προς τσιμεντοποίηση της ΠΥΡΚΑΛ.

• Ανασχεδιασμός των χρήσεων του χώρου στην προβλεπόμενη κατεύθυνση για δημιουργία πάρκου πρασίνου λαμβάνοντας υπόψη η γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Καμία περαιτέρω ενέργεια που προέρχεται από αποφάσεις που καταστρατηγούν τον βασικό κορμό της πάγιας διεκδίκησης των πολιτών για τον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ.

• Η απόσυρση της απαράδεκτης ΣΜΠΕ που προφανώς δεν σταθμίζει τα πραγματικά δεδομένα και τις επιπτώσεις του τσιμέντο πάρκου.

Καλούμε όλους τους πολίτες και φορείς να συμπαραταχθούν μαζί μας και να αντιδράσουμε δυναμικά και συλλογικά, ακυρώνοντας παντοιοτρόπως τα σχέδια της Κυβέρνησης.

Διεκδικούμε τη δημιουργία στην ΠΥΡΚΑΛ ενός πνεύμονα πρασίνου, με ήπιες πολλαπλές χρήσεις, διατήρηση των κτηρίων αρχιτεκτονικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και ελεύθερης πρόσβασης σε όλους. Καθορίζεται & εγκρίνεται κονδύλι…….ευρώ για τη δικαστική προσφυγή του Δήμου για κάθε διοικητική πράξη που αφορά την τσιμεντοποίηση του χώρου.

Η απόφαση να κοινοποιηθεί στην Κυβέρνηση, στον Πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα, στους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων της ΕΑΣ.

Θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου και ενημέρωση των ΜΜΕ και θα ενταθεί κάθε προσπάθεια για την απόδοση του πάρκου στον λαό».

Κατόπιν των ανωτέρω πήρε το λόγο ο κ. Πρόεδρος και κάλεσε το Σώμα να αποφασίσει σχετικά.

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ

Δεν εγκρίνει την εισήγηση της Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες σε Κίνηση Δάφνης-Υμηττού» και Δημοτικής Συμβούλου κ. Χριστινάκη Όλγας.

• Την ως άνω εισήγηση στήριξαν οι δημοτικές παρατάξεις «ΔΑΦΝΗ-ΥΜΗΤΤΟΣ ΠΟΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ», «ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ», «ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ (Μ.ΑΡΙ.Δ.Α.), «ΑΝΥΠΟΤΑΧΤΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ» και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Αργιανάς Δημήτριος.

• Την ως άνω εισήγηση δεν στήριξε η δημοτική παράταξη «ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ».

• Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος επικαλέστηκε ότι η Διοίκηση εμμένει στην προηγούμενη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (Αρ.ΑΠΟΦ.65/12-09-2022) για τον ίδιο σκοπό.

Η ανωτέρω απόφαση έλαβε:

Έντεκα (11) ψήφους υπέρ της ως άνω εισήγησης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ψήφησαν υπέρ είναι οι κ.κ. Ανδρουλάκης Ανδρέας, Αντωνιάδης Κων/νος, Αργιανάς Δημήτριος, Δαουλάρης Γεώργιος, Λάγδά Δέσποινα, Μαργαρίτης Ηλίας-Ερρίκος, Μητροβγένης Γεώργιος, Μπόκαρης Γεώργιος, Ντίνος Νικόλαος, Ρούσσου Καλλιρόη και Χριστινάκη Όλγα.

Είκοσι (20) κατά της ως άνω εισήγησης. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ψήφησαν κατά είναι οι κ.κ. Αναστασόπουλος Γεώργιος, Αναστασόπουλος Νικόλαος, Βαρβιτσιώτης Παναγιώτης, Βερύκιος Δημήτριος, Βογιατζόγλου Αργυρούλα, Γιαννακούρας Δημήτριος, Γιαννοπούλου Κλεάνθη, Θάνου Χρυσούλα, Θεοδωρόπουλος Δημήτριος, Κατσαρός Θεόδωρος, Καρακώνη Βαρβάρα-Αικατερίνη, Κρούσος Μενέλος, Λεμπέσης-Κολοκυθάς Ελευθέριος, Λιακόπουλος Χρήστος, Λιούτας Κων/νος, Σκιαδοπούλου Γεωργία, Σταυριανουδάκης Κων/νος-Νεκτάριος, Τόλια-Κηπουρού Ναυσικά, Τζιβελέκας Ιωάννης, Τσιλίφης Νικόλαος.

Δείτε εδώ όλες τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων σχετικά με το θέμα της ΠΥΡΚΑΛ:

Όλγα Χριστινάκη - Πολίτες σε Κίνηση:

Η πόλη μάς Ενώνει:
Αναστάσιος Μπινίσκος - Δήμαρχος

Τόλια Κηπουρού - Λαϊκή Συσπείρωση

Γιώργος Μητροβγένης - ΜΑΡΙΔΑ

Δέσποινα Λαγδά - Ανυπότακτες Γειτονιές

Γιώργος Δαουλάρης - Πόλη Φωτεινή

Νίκος Τσιλίφης:

Αναστάσιος Μπινίσκος - Δήμαρχος - Η πόλη μάς Ενώνει

Όλγα Χριστινάκη - Πολίτες σε Κίνηση:

Ολόκληρη η συζήτηση για την ΠΥΡΚΑΛ όπως ανέβηκε στη Διαύγεια:

Δείτε εδώ την προηγούμενη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δάφνης-Υμηττού σχετικά με την ΠΥΡΚΑΛ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια