Για να ενημερώνεστε καθημερινά για τα νέα της Δάφνης-Υμηττού, γραφτείτε στις σελίδες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: Facebook, Facebook Group, Instagram, Twitter.


ΚΚΕ: Λόφος Κοπανά. Αυτός ο λόφος, αυτά τα γήπεδα, αυτά τα θέατρα είναι δικά μας! Δεν μπορεί κανείς να μας τα πάρει!

 


Με ανακοίνωση για το λόφο Κοπανά οι Κομματικές Οργανώσεις Δάφνης – Υμηττού – Βύρωνα του ΚΚΕ σημειώνουν:

Σοβαρά προβλήματα προκύπτουν ένα χρόνο μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου που αμφισβητεί το δημόσιο – ελεύθερο χαρακτήρα του χώρου του λόφου Κοπανά και των αθλητικών – πολιτιστικών εγκαταστάσεων που κοσμούν την περιοχή, μεταξύ αυτών γήπεδα ποδοσφαίρου, αλλά και τα θέατρα Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού».

Τώρα πλέον αμφισβητείται η δυνατότητα χρήσης του Δημοτικού Σταδίου Υμηττού από αθλητικά σωματεία και αθλητές, ακόμα και κατά την έναρξη της περιόδου 2024 – 2025. Κι αυτό γιατί μέχρι και σήμερα το Δημοτικό Στάδιο δεν έχει άδεια λειτουργίας και δεν μπορεί να την εκδώσει λόγο και του ιδιοκτησιακού ζητήματος που έχει προκύψει ύστερα από την αρνητική για τα συμφέροντα του λαού απόφαση του Αρείου Πάγου.

Αυτό είναι και το αποτέλεσμα της δήθεν δέσμευσης της κυβέρνησης της ΝΔ, πριν ένα χρόνο, όταν προφορικά ανακοίνωνε ότι θα διασφαλίσει το χαρακτήρα του χώρου και την παράδοσή του στους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού. Δέσμευση που έμεινε μόνο στα λόγια, αφήνοντας έκθετους όσους τότε πανηγύριζαν για τη δήθεν οριστική λύση του ζητήματος ενώ και από τη πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δάφνης – Υμηττού γίνεται φανερή η ολιγωρία των υπεύθυνων αρχών.

Ταυτόχρονα με τις παραπάνω εξελίξεις, διάφορα επικίνδυνα σενάρια κάνουν την εμφάνισή τους για τον τρόπο που μπορεί να κατοχυρωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας του λόφου Κοπανά. Τις τελευταίες μέρες διακινείται -και δια στόματος της Δημοτικής Αρχής Τσιλίφη- ότι κυβέρνηση, περιφέρεια και αρμόδια υπουργεία προσανατολίζονται σε αγορά του χώρου με πρόφαση την ταχύτητα της διαδικασίας, αφήνοντας έτσι χώρο για διαπραγματεύσεις για το ύψος του αντιτίμου αλλά και το μοίρασμα της έκτασης! Με λίγα λόγια, μας λένε ότι το σπίτι μας βγαίνει στο σφυρί και να το πληρώσουμε για να το πάρουμε πίσω! Έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει ότι η άρνηση της κυβέρνησης και της περιφέρειας να λήξουν το θέμα θα οδηγούσε σε τέτοιες καταστάσεις.

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως όσο η γη, οι δημόσιοι χώροι, αποτελούν εμπόρευμα, τότε μόνο ο λαός με την πάλη του μπορεί να τα προστατέψει και αξιοποιήσει προς όφελος των αναγκών του. Ο λαός της περιοχής έχει αντίστοιχη πείρα. Οι αγώνες του, μαζί με τους τότε κομμουνιστές δημάρχους, μετέτρεψαν τη χωματερή που άφησαν πίσω τους οι «ιδιοκτήτες» από την εκμετάλλευση των λατομείων, σε ένα μοναδικό χώρο αθλητισμού, αναψυχής. Ανάσα για το λαό εδώ και σχεδόν 5 δεκαετίες. Ένα χώρο που συναντιούνται η μόρφωση, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Και όλα αυτά κόντρα στην απαξίωση και της μη αναβάθμισης των υποδομών λόγω υποχρηματοδότησης.

Όπως τότε έτσι και τώρα τους προειδοποιούμε: ούτε να περνά ως σκέψη από το μυαλό τους η ιδιωτικοποίηση έστω ενός τετραγωνικού μέτρου, ούτε σκέψη για συμπράξεις δημόσιου – ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και αναδόχους. Δεν υιοθετούμε τερτίπια για προσωρινές λύσεις στη λογική του μικρότερου κακού που και αυτήν τη φορά θα μας οδηγήσει στο μεγαλύτερο. Ο δρόμος που θα ανοίξει ένας τέτοιος συμβιβασμός είναι επικίνδυνος συνολικά για τη δημόσια γη και περιουσία. Η έκταση του λόφου Κοπανά ανήκει στο λαό της περιοχής και έτσι θα παραμείνει!

Σήμερα, απευθύνουμε ξανά κάλεσμα για συνέχιση του αγώνα, μέχρι την οριστική δικαίωση.

Στεκόμαστε στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής, αθλητών και αθλητριών, των νέων, όλων εκείνων που τα «Νταμάρια», τα «Βραχάκια», το Θέατρο Βράχων, ο λόφος Κοπανά γίνεται ένας χώρος συνάντησης, έκφρασης, δημιουργίας και άθλησης.

Απαιτούμε άμεσα να προχωρήσουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφαλή και απρόσκοπτη χρήση του Δημοτικού Σταδίου Υμηττού ώστε να επιστρέψουν τα αθλητικά σωματεία και οι αθλητές / αθλήτριες στο Στάδιο.

Να διασφαλιστεί άμεσα ο δημόσιος – ελεύθερος χαρακτήρας του χώρου.

Να εξασφαλιστεί η δημόσια και αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των αθλητικών, πολιτιστικών και άλλων εγκαταστάσεων του λόφου Κοπανά στο ύψος των αναγκών των κατοίκων και των δυνατοτήτων της εποχής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια