Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη, με την οικογένεια του Αντώνη Βγόντζα να είναι ιδιαίτερα συγκινημένη από αυτή την τιμή που γίνεται στον άνθρωπο που με το πολύπλευρο έργο και τη δράση του κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου
Έξι περίπου χρόνια μετά τον θάνατό του, ο Αντώνης Βγόντζας, ο Γεραπετρίτης νομικός, δάσκαλος, αρθρογράφος μα περισσότερο άνθρωπος, παραμένει φάρος κι οδηγός για όσους τον γνώρισαν.
Στον Υμηττό, τον τόπο που μεγάλωσε και έζησε, οι άνθρωποι δεν ξεχνούν τον ίδιο και την προσφορά του στον τόπο. Σε μια ειδική εκδήλωση, ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού τίμησε και τη μνήμη και το έργο του Αντώνη N. Βγόντζα, με τον δήμαρχο Δάφνης-Υμηττού να ανακοινώνει την απόφασή του να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τη μετονομασία της οδού Φίλωνος, την οδό που μεγάλωσε και στην οποία βρίσκεται το πατρικό σπίτι της οικογένειας, σε οδό “Αντώνη Βγόντζα”.
«Ως δήμαρχος αυτής της πόλης, του Υμηττού και της Δάφνης, θα ήθελα ως ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο συμπολίτη μας, να δοθεί το όνομα του Αντώνη Βγόντζα στην οδό που έζησε», δήλωσε ο Νικόλαος Τσιλίφης, δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού, και πρόσθεσε: «Είμαι βέβαιος πως όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι, όλων των παρατάξεων, θα αποδεχτούν με χαρά την πρότασή μου και οι επόμενες γενιές θα ζουν και θα περιδιαβαίνουν μια οδό που θα φέρει το όνομα ενός σπουδαίου ανθρώπου».
Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη, με την οικογένεια του Αντώνη Βγόντζα να είναι ιδιαίτερα συγκινημένη από αυτή την τιμή που γίνεται στον άνθρωπο που με το πολύπλευρο έργο και τη δράση του κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σύγχρονη ιστορία του τόπου...
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης απονεμήθηκε και το “βραβείο Αριστείας Αντώνη Ν. Βγόντζα”. Ο Δήμος Υμηττού έχει θεσπίσει το βραβείο Αριστείας Αντώνη Ν. Βγόντζα, που δίνεται κάθε χρόνο από το διδακτικό έτος 2021-2022, σε μαθήτρια-τή με την υψηλότερη βαθμολογία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με μοναδική προϋπόθεση να είναι δημότης ή κάτοικος Υμηττού για την τελευταία τουλάχιστον πενταετία.
Πρόκειται για ένα βραβείο για το οποίο ο διαπρεπής νομικός με την πολυσχιδή προσωπικότητα θα ήταν πολύ περήφανος, αφού για τους νέους τα οράματα και τα δικαιώματά τους μάχονταν ολόκληρη τη ζωή του.
Ποιος ήταν ο Αντώνης Βγόντζας
Ο Αντώνης Βγόντζας έφυγε από τη ζωή στις 29 Μαρτίου 2019. Καταγόταν από το Καπίστρι, ένα μικρό χωριό στις ρίζες των Λασιθιώτικων βουνών, και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικά και Οικονομικά Μαθηματικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άσκησε τη δικηγορία από το 1971, έχοντας στο ενεργητικό του δίκες που έμελλε να γράψουν την ιστορία στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου.
Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα και ως φοιτητής και ως δικηγόρος υπερασπίστηκε κυρίως φοιτητές σε στρατιωτικά και πολιτικά δικαστήρια. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια των δικών, κακοποιήθηκε και τελικώς φυλακίστηκε για πέντε μήνες στο ΕΑΤ-ΕΣΑ ως «πρωτεργάτης της φοιτητικής αναταραχής». Επιστημονικός συνεργάτης από το 1976 στον Τομέα Ποινικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Νομικός σύμβουλος και διευθυντής του Νομικού Γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου στην τελευταία του θητεία ως πρωθυπουργού (1993-1996).
Συμμετείχε στην ομάδα υπεράσπισης του Ανδρέα Παπανδρέου μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον Αντώνη Λιβάνη, τον Κώστα Λαλιώτη και τον Χρήστο Ροκόφυλλο, πριν και κατά τη διάρκεια της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς και στα αγγλικά δικαστήρια κατά του περιοδικού “TIME”.
Συμμετείχε για πολλές δεκαετίες στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας ως μέλος σημαντικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών. Η συμβολή του στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της χώρας τεράστια, καθώς συμμετείχε στη σύλληψη και υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής, όπως το διεθνές αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, η “Αττική οδός”, η “Γέφυρα Ρίου-Αντίρριου”, η “Ζεύξη του Μαλλιακού Κόλπου”, ενώ ήταν και ο βασικός συντάκτης του σχεδίου νόμου για τη δημιουργία του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι Πεδιάδος, στην Κρήτη.
Ο ίδιος υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας στα υπουργεία Υγείας και ΠΕΧΩΔΕ, νομικός σύμβουλος στα υπουργεία Δικαιοσύνης, Προεδρίας, Παιδείας και Υγείας, ενώ διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας. Στην εφημερίδα μας αρθρογραφούσε σε τακτική βάση, με το τελευταίο άρθρο του να δημοσιεύεται λίγες μέρες πριν το φευγιό του. Ο ίδιος ήταν και συγγραφέας - είχε συγγράψει επτά βιβλία - με το τελευταίο, με τίτλο “Η ΔΙΚΗ του Ανδρέα Παπανδρέου”, να αφορά μια ταραγμένη περίοδο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου, καθώς καλύπτει μια ολόκληρη εποχή από την παραπομπή ως και τη δίκη του ιστορικού ηγέτη του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: Καριωτάκη Μαίρη - neakriti.gr
0 Σχόλια