Στην αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Πλαισίου Αθήνας-Αττικής πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προκήρυξη του διαγωνισμού ανατέθηκε στο Υπερταμείο (πρώην ΤΑΙΠΕΔ) και πρόκειται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Φεβρουάριο. Ενα από τα κύρια ζητούμενα στο νέο πλαίσιο θα είναι η νέα «πόλη μέσα στην πόλη» που δημιουργείται στο Ελληνικό και η κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν. Επίσης, η εξέλιξη του οδικού – συγκοινωνιακού χάρτη της πρωτεύουσας. Και βέβαια η ενσωμάτωση όλων των προωθούμενων πολιτικών της κυβέρνησης, όπως το κυβερνητικό πάρκο στην ΠΥΡΚΑΛ (που βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με τις προβλέψεις του ισχύοντος ρυθμιστικού).
Την εξαγγελία της αναθεώρησης έκανε χθες ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμης Μπακογιάννης, στο 8ο Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης. Οπως ανέφερε, «έχουμε αναθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των τευχών δημοπράτησης για την αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής-Αθήνας του 2014. Η αναθεώρηση θα καθορίσει κρίσιμα ζητήματα στον τομέα υποδομών και μεταφορών και πρωτίστως τι θα γίνει με τον πόλο του Ελληνικού και τις σημαντικές ανάγκες που θα προκύψουν μετά την εγκατάσταση των 30.000 κατοίκων που προβλέπονται από τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και πώς το μοντέλο θα λειτουργήσει με έναν συνδυασμό τραμ, λεωφορείων αλλά ακόμη και της επέκτασης του μετρό που είναι στο τραπέζι της συζήτησης. Αλλά κυρίως και πώς ο κυκλοφοριακός φόρτος στο δίκτυο της Αττικής θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο με τη δημιουργία του πόλου του Ελληνικού και την προσέλκυση του πληθυσμού με όποιες επιπτώσεις αυτό συνεπάγεται από τον φόρτο των οδικών αξόνων που καταλήγουν εκεί».
Σύμφωνα με πηγές του Υπερταμείου (από το οποίο απορροφήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ) η ανάθεση έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και ο διαγωνισμός, προϋπολογισμού 1,16 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προκηρυχθεί άμεσα. Επίσης, το Υπερταμείο θα προκηρύξει το επόμενο διάστημα και μελέτη για την επικαιροποίηση του καθεστώτος προστασίας του Ποικίλου Ορους και του όρους Αιγάλεω.
Αυτό που μένει να φανεί είναι ποια διαδικασία θα επιλέξει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την αναθεώρηση του στρατηγικού σχεδιασμού για την πρωτεύουσα. Το προηγούμενο ρυθμιστικό, που εγκρίθηκε το 2014, εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Αθήνας (που δεν υφίσταται πια), με τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας να συμμετέχουν ενεργά στην τεκμηρίωση των επιλογών του. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Περιβάλλοντος δείχνει δυσανεξία στη διαβούλευση με τον επιστημονικό κόσμο – αντίθετα ο επιστημονικός κόσμος έχει σύσσωμος αντιδράσει σε επιλογές της κυβέρνησης, όπως η δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στην ΠΥΡΚΑΛ (που προχωράει κανονικά), η δημιουργία συνεδριακού κέντρου στο κτήμα Τατοΐου (που τελικά δεν θα γίνει) και άλλα.
Γιώργος Λιάλιος - Καθημερινή